Noutăți

Un nou premiu literar pentru Nicolae Dabija

Poetul Nicolae Dabija a fost distins recent cu Medalia și Premiul „Pjetër Bogdani”, cel mai important premiu literar acordat de către Uniunea Scriitorilor din Kosovo, pentru volumul „Psalme dachurie” (“Psalmi de dragoste”), tradus în limba albaneză de către Baki Ymeri, informează MOLDPRES.

Culegerea de poezie a apărut în seria „Bibliothéque Internationale Bruxelles” („Biblioteca Internaţională Bruxelles”) sub patronajul Consiliului Europei, având subtitlul „Poezie românească din Basarabia. Poezie românească din Moldova”. Pe coperta a patra a cărţii academicianul albanez Jeton Kelmendi menţionează că poetul Nicolae Dabija este un veritabil artist al cuvântului, care posedă puterea de a transforma visul în realitate.

Pentru mine, această carte a iubirii şi a harului dovedeşte că Nicolae Dabija este un poet formidabil. Cunoscând bine poezia română şi descoperindu-i creaţia, constaţi obligatoriu că Nicolae Dabija este un foarte bun poet al unei foarte bune literaturi. Iar atunci când un creator ca el e tradus impecabil într-o altă limbă, valoarea lui creşte. E şi cazul volumului transpus în limba albaneză de către Baki Ymeri, tălmăcire care-l onorează pe scriitorul nostru şi care ne prezintă astfel creaţia lui Nicolae Dabija, de parcă acesta şi-a scris-o direct în limba albaneză”, subliniază academicianul Jeton Kelmendi.

Scriitorul Nicolae Dabija este la ora actuală, conform presei din România, scriitorul român cu cele mai multe premii internaționale.  De asemenea, el este redactor-şef al săptămânalului „Literatura şi Arta” al Uniunii Scriitorilor din Moldova, preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă, Cultură şi Artă, membru al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova şi membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei  Europene de Științe, Arte și Litere (L’Académie Européenne des Sciences, des Arts et des Lettres – ALESAL) cu sediul la Paris, laureat al Premiului Naţional. Pe 15 iulie, scriitorul Nicolae Dabija va împlini 70 de ani.

Related Posts

Leave a Reply