Cultural Divers

Muzeul Național „Constantin Brâncuși”, deschis la Târgu Jiu

Cu ocazia Zilei Naționale Brâncuși, la 144 de ani de la nașterea sculptorului, s-a deschis Muzeul Național „Constantin Brâncuși” la Târgu Jiu, transmite infoprut.ro

Evenimentul a cuprins o reprezentaţie sand-art poveste Brâncuşi, semnată de artistul plastic Gabriel Rusu, care a desenat, cu ajutorul nisipului, câteva opere, dar şi chipul sculptorului.

De asemenea, a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie „Brâncuşi e al nostru”, care cuprinde fotografii care surprind atmosfera atelierului parizian al lui Constantin Brâncuşi, imagini din donaţia Centrului Pompidou către Muzeul Naţional de Artă al României, precum şi alte fotografii document ale sculptorului care surprind etape de la ridicarea Coloanei Infinitului, imprimate după clişeele realizate de inginerul Ştefan Georgescu-Gorjan. În cadrul vernisajului, profesorul Mircea Suchici, de la Opera Română din Craiova, a susţinut un micro-recital de violoncel solo.

Muzeul funcţionează în Casa Gănescu, monument istoric de secol XIX, situat în centrul municipiului Târgu Jiu. Aici a locuit Constantin Brâncuşi în perioada 1937-1938. În această locaţie, Brâncuşi şi-a amenajat atelierul unde realiza schiţele şi se consulta cu inginerii, în privinţa realizării operelor. Mai mult decât atât, aleile din curtea Casei Gănescu au fost gândite şi trasate de Constantin Brâncuşi, aici existând şi în prezent obiecte aduse de marele artist, printre care pietre de diverse forme, pe care artistul le-a gândit ca fiind mese de grădină. Pe lângă aceste piese, în curtea Casei Gănescu se află o masă de piatră asemănătoare cu Masa Tăcerii, realizată de Constantin Brâncuşi, în perioada în care artistul lucra la realizarea ansamblului.

Related Posts

Leave a Reply