Internațional Noutăți

Premiul Nobel pentru literatură suspendat. Nu se acordă în 2018

Academia suedeză a anunțat astăzi, printr-un comunicat oficial, că suspendă anul acesta premiul Nobel pentru literatură în urma scandalului sexual care a izbucnit în secţia care decernează prestigioasa distincţie, transmite rfi.ro

Este a doua oară din 1935 până acum, cu excepția celor 6 ani din timpul războaielor mondiale, când Academia Suedeză nu acordă premiul Nobel pentru Literatură. Dacă în 1935 membrii academiei au considerat că pur și simplu nu există un scriitor care să fi făcut diferența, anul acesta un scandal sexual a cauzat decizia.

În noiembrie 2017, presa suedeză a scris că mai multe femei, precum şi soţii şi fiice ale unor membri ai Academiei suedeze ar fi fost abuzate sexual între 1996 și 2017 de fotograful francez Jean-Claude Arnault, soţul dramaturgului Katarina Frostenson, membră a Academiei suedeze. Arnault conduce un club cultural în Stockholm, care beneficia de finanţare din partea secţiei de literatură a Academiei Nobel.

Conform regulamentului, premiul Nobel pentru literatură de anul acesta va fi decernat în 2019, urmând ca anul următor să fie acordate două astfel de distincţii.

Premiul Nobel pentru Literatură în 2017, a fost acordat scriitorului Kazuo Ishiguro.

Image source:
nobelprize.org, rfi.ro

Related Posts

Leave a Reply