Lansare de carte. Culoarea frontierelor, de Mircea Blajin, la Librăria din Centru
Mircea Blajin lansează cartea Culoarea frontierelor. Eveniment organizat de Editura Cartier, cartea apare în colecția Rotonda, coordonată de Em.Galaicu-Păun.
Mircea BLAJIN s-a născut în 1965 într-un sat de pe malul Prutului, la frontiera dintre RSS Moldovenească și România, în familia unei moașe și a unui zootehnician-șef. Copilăria și-a petrecut-o în sat, unde a urmat și primii opt ani de școală, după care a absolvit cu mențiune Școala Medie Moldovenească Nr. 2 din Lipcani. Apoi și-a continuat studiile la Institutul de Medicină din Chișinău, actuala Universitate de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. A obținut specialitatea de psihiatru-narcolog, pe care a exersat-o pe parcursul a opt ani ca specialist raional în orășelul Edineț. După un stagiu aprofundat în psihiatrie la Universitatea „Jules Verne” din Amiens (Franța), în ianuarie 1998 și-a început activitatea ca intern la spitalul de psihiatrie din Péronne, în serviciul lui Luc Margat. În același an a început o psihanaliză personală la Paris cu François Villa, psihanalist la Association Psychanalytique de France. În următorii ani a exersat în calitate de medic asociat medic asistent, și, după obținerea echivalenței diplomelor și reușita concursului de Praticien Hospitalier, a activat timp de mai mulți ani în serviciul lui Christophe Chaperot din Abbeville. În momentul de față este șef de secție la spitalul „Philippe Pinel” din Amiens.
„Totuși, faptul de a-ți construi casă „ca-n povești” nu e o proprietate locală. Atunci când am prezentat grupului nostru psihanalitic aceste reflecții, Claude Nachin mi-a confirmat că în regiunea de nord a Franței, în bazinul uzinelor Peugeot, a observat un fenomen asemănător de întrecere în ridicarea caselor și a gospodăriei din jur pe la mijlocul secolului trecut.
În ce privește curățenia: cazul nevrozei obsesionale, ritualurile de spălare repetată a mâinilor, a corpului, a obiectelor, sunt considerate drept reacții inconștiente, ca răspuns la sentimentul de culpabilitate rezultat din masturbarea infantilă.” (Mircea BLAJIN)
Evenimentul va avea loc Joi, 25 octombrie, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău. Cartea poate fi cumpărată şi pe shop.cartier.md/