Cultural Noutăți

Marcela Benea, Radmila Popovici, Igor Guzun și Zina Bivol în „Ringul poeților”

Prima rundă a celei de-a treia ediții a „Ringului poeților” s-a desfășurat la Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova. În competiție s-au angajat: Marcela Benea, Radmila Popovici, Igor Guzun și Zina Bivol. Evenimentul a avut loc în incinta Bibliotecii USM.

Zeci de studenți s-au adunat în Biblioteca Centrală a Univeristății de Stat. Motivul a fost unul intrigant, urmau să participe la o adevărată luptă a poeților. Un eveniment inedit pentru mediul academic. După cum afirma și Decanul Facultății de Litere, profesoara Adriana Cazacu, nici nu-și mai aduc aminte a cui a fost această minunată idee, care pe alocuri este asemănătoare cu vremurile medievale, când se organizau turnee între poeți, competiții literare, intelectuale. Decanul a salutat atât poeții cât și publicul, studenți avizați (probabil cei mai potriviţi pentru asemenea evenimente), mulțumind totodată și organizatorilor, Nicolae Spătaru și Dumitru Crudu de la Uniunea Scriitorilor din Moldova și Fondului Culturii Scrise din Moldova.

La anunțarea poeților participanți, publicul s-a animat zgomotos, semn că operele lor sunt citite și recunoscute. Ringul Poeților este o competiție informală, poetul citește din creația proprie, pentru care primește un anumit număr de puncte. Scopul însă nu este competiția, ci promovarea poeziei și a poeților locali. Câștigătorul rundei merge în finală, unde se va desemna laureatul anului 2018. Eveniment cu o atmosferă distinsă, ca o discuție între prieteni, mai puțin pentru poeții antrenați, care erau vădit emoționați să citească din creația proprie.

Marcela Benea a citit mai multe poeme printre care și Scrisorile, care cu ani în urmă a fost citit lui Nichita Stănescu. Autoarea profund emoționată, reamintindu-și de anii studenției și de acea întâlnire cu marele poet român.
Au urmat Radmila Popovici, Zina Bivol, iar la final Igor Guzun. Radmila Popovici evidențiindu-se printr-o mare sensibilitate, Zina Bivol prin dinamicitate, iar Igor Guzun, printr-un umor fin și aluziv.

7 minute, atât a durat supliciul fiecărui participant.

Întrebările publicului au distins atmosfera dar totodată a predispus și la confesiuni. La întrebarea dacă poezia este un blestem sau un dar, Igor Guzun a afirmat că pentru el poezia este un zbor. Radmila Popovici și Marcela Benea au mărturisit că deseori s-au simțit fizic rău, după scrierea unor poeme, dar refacerea o fac tot prin poezie. Diferite și sensibile au fost răspunsurile la întrebarea, care sunt temerile unui poet, poeții afirmând că frica de dezgolire, exteriorizarea vieții, sentimentelor, dezvăluirea intimității, timpul grăbit, aceste temeri persistă des în viața lor.
Înainte de anunțarea clasamentului, organizatorii au menționat un lucru foarte cunoscut pentru țara noastră, anume că la noi se citește foarte puțin. Nicolae Spătaru afirmând că țările care au cultură la un nivel de jos și economia este la fel.

După un suspans prelungit, când fiecare participant a fost ținut într-o stare de tensiune, s-a comunicat și punctajul acumulat. Radmila Popovici, apreciată în mod special de public, merge în marea finală din decembrie. Cărțile au viață lungă, ale oamenilor este scurtă, iar când se întâlnesc oamenii și cărțile, atunci e ceva magic, a conchis la final de eveniment scriitorul Igor Guzun.

Sursa foto: aici

Related Posts

Leave a Reply