Cultural Noutăți

Dedicat lui George Löwendal, ca unul dintre cei mai importanți creatori de artă. Peste o sută de lucrări de scenografie, pictură și grafică vor fi expuse la Muzeul Național de Artă al Moldovei

În incinta Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, va avea loc vernisajul expoziției “Baronul George Löwendal – 100 de ani pe scena artei. Pictura și Teatrul”.

Expoziția este organizată de Muzeul Național de Artă al Moldovei de la Chișinău, Institutul Cultural Român Chișinău „Mihai Eminescu” și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Rep. Moldova, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire expoziția marchează și împlinirea unui veac de prezență continuă pe scena artei din România a baronului George Löwendal ca unul dintre cei mai importanți creatori de artă.

Publicului i se va oferi o selecție cuprinzând peste o sută de lucrări de scenografie, pictură și grafică aflate în proprietatea Fundației Löwendal din București. Prin elementele cu care va întâmpina vizitatorii, expoziția își propune să sugereze că întreaga creație a artistului a căpătat amprenta unei viziuni teatrale ca urmare a talentului său de scenograf și a activității în teatrele din Chișinău, București, Cernăuți, Timișoara și Craiova. Chiar și atunci când s-a dedicat realizării unor portrete sau peisaje, George Löwendal a făcut-o cu o viziune teatrală, făcând din modele adevărate personaje și tratând peisajele ca ample spații scenografice. În acest sens, expoziția conține și obiecte cu caracter documentar ca afișe de teatru, caiete de sală, extrase din publicațiile vremii etc.

Baronul George Löwendal (1897-1964) s-a născut la Sankt-Petersburg într-o familie cu vechi ascendențe în familiile regale ale Danemarcei și Norvegiei. În anul 1921 George și Ariadna Löwendal s-au stabilit la București iar din anul 1926 artistul a activat ca scenograf la Teatrul Național din Cernăuți pînă în anul 1935. În anul 1931 a înființat Societatea Artiștilor Plastici din Bucovina realizând, în paralel cu activitatea teatrală, o valoroasă operă plastică ilustrată de numeroasele expoziții cum au fost cele de la sălile Mozart și Universul din București sau cea de la Veneția din anul 1943. În perioada 1945-1946 a contribuit la înființarea Teatrului Țăndărică din București iar după anul 1950 a fost profesorul îndrăgit al mai multor generații de studenți ai Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. A fost decorat de regele Mihai I al României cu ordinul „Meritul cultural” în grad de ofițer.

Actuala expoziție a fost inițiată de Fundația Löwendal, înființată în anul 2010 de Ariadna Löwendal-Dănilă, nepoata artistului.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 29 noiembrie, 2018 – 20 ianuarie, 2019.

Related Posts

Leave a Reply