Cultural Divers

Nicolae Botgros, Doctor Honoris Causa conferit de Academia de Științe a Moldovei

Academia de Științe a Moldovei i-a conferit titlul academic de Doctor Honoris Causa dirijorului și violonistului Nicolae Botgros, directorul artistic şi prim-dirijorul Orchestrei naţionale de muzică populară „Lăutarii”, relatează MOLDPRES.

Președintele AȘM, academicianul Gheorghe Duca a menționat că pe 29 octombrie, Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei, la recomandarea Secției științe socioeconomice, umanistice și arte, a decis să materializeze dovada recunoașterii din partea comunității științifice a meritelor prim-dirijorului Orchestrei Naționale de muzică populară ”Lăutarii”, maestrul Nicolae Botgros, care a avut o contribuție substanțială la dezvoltarea artei muzicale.

În Laudatio, prezentat cu ocazia conferirii înaltei distincții, academicianul Gheorghe Mustea a subliniat că Nicolae Botgros, personalitate emblematică a culturii naționale, s-a realizat pe multiple planuri: ca muzician polivalent, violonist virtuoz, aranjor și autor al multiplelor creații în stil popular, excelent dirijor și conducător de echipă artistică și nu în ultimul rând – ca formator și director informal al unei școli originale în domeniul muzicii neo-tradiționale, bazată pe sinteza dintre arta orală și principiile profesionalismului muzical academic.

 

Nicolae Botgros s-a născut la 25 ianuarie 1953, în satul Badicul Moldovenesc, Cahul. A făcut studii muzicale la Școala de cultură „Elena Sârbu” din Soroca și Conservatorul „G. Musicescu” din Chișinău. A fost director artistic al Casei de cultură din Edineț, violonist în Orchestra „Mugurel”, în Orchestra Ansamblului de dansuri populare „Joc”. Din anul 1978 până în prezent este director artistic al Orchestrei Naționale de muzică populară „Lăutarii”. Nicolae Botgros se numără printre puținii artiști răsplătiți pentru munca lor cât timp sunt în viață. Numele lui îl poartă Palatul de Cultură din Cahul, Colegiul de Arte din Soroca, Gimnaziul din s. Chioselia, Cantemir și Gimnaziul din satul Bădicul Moldovenesc, raionul Cahul.

Related Posts

Leave a Reply