Noutăți Noutăți editoriale

Volumul „Mihai Eminescu în arhivele diplomatice” de Dan Toma Dulciu, lansat la Filarmonica Națională 

Volumul „Mihai Eminescu în arhivele diplomatice” de profesorul Dan Toma Dulciu din Viena, Austria, a fost lansat miercuri, 19 iunie, în cadrul unei manifestări cu genericul „130 de ani sub semnul Luceafărului”, care a avut loc la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău.

Evenimentul a fost organizat de către Ateneul Naţional din Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, Asociaţia “Mihai Eminescu” din Viena şi Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iaşi, relatează Moldpres.

La manifestare au participat vicepremierul, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, directorul Ateneului din Iași, Andrei Apreotesei, profesorul Dan Toma Dulciu, președintele Asociației „Mihai Eminescu” din Viena,  Laura Hant, oameni de cultură și artă.

Profesorul Dan Toma Dulciu a menționat că acesta este cel de-al treilea volum dedicat poetului, primul fiind intitulat „Eminescu și diplomația”.

Eminescu a avut o paletă largă de preocupări: a fost profesor, traducător, copist, jurnalist, poet, prozator. Dar este mai puțin cunoscută calitatea sa de a fi fost un angajat sui generis al misiunii diplomatice românești la Berlin în perioada 1872-1874. Dacă vom analiza jurnalistica lui Eminescu, o să constatăm că peste 50 la sută din articolele publicate de acesta în ziarul „Curierul de Iași”, iar mai târziu, când revine în jurnalism, se referă la chestiuni de ordin diplomatic, la relații internaționale. Acesta este doar un aspect pe care l-am descris în această lucrare. Cartea nu încearcă să răstoarne teorii deja cunoscute. 

Volumul încearcă să aducă un echilibru între pozițiile atât de înflăcărate și radicale, privind o așa-numită sacrificare a lui Eminescu, o urmărire a sa de către toate serviciile reunite ale tuturor imperiilor din Europa și o  analiză bazată pe document, în care elementele acestea ale așa-numitei  teorii a conspirației să fie puse față în față cu realitățile documentare, realitățile arhivelor”, a subliniat autorul cărții.

La rândul său, scriitorul Iulian Filip a afirmat că profesorul Dan Toma Dulciu vine în această carte cu niște investigații deosebite, mai puțin spectaculoase, dar care comportă o relație cu arhivele de altă tonalitate.

Tot aici a fost vernisată expoziţia „Jurnalistul Mihai Eminescu şi lumea diplomaţiei”, realizată de Aurica Ichim de la Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iaşi. Potrivit directorului Ateneului  Național din Iași,  Andrei Apreotesei, expoziția prezintă latura jurnalistică și cea diplomatică a lui Mihai Eminescu.

Manifestarea s-a încheiat cu un concert susţinut de Corul Marii Uniri, sub bagheta dirijorului Andrei Fermeşanu. Ea face parte dintr-un proiect, care pe 15 iunie s-a desfășurat în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iași, și pe 17 iunie – la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți.

Related Posts

Leave a Reply