Cultural Divers Noutăți Noutăți editoriale

La ediția din acest an a Bookfest Chișinău, Editura Humanitas propune trei lansări și întâlniri cu autorii. Vezi programul

La ediția din acest an a Bookfest Chișinău, Editura Humanitas propune trei lansări și întâlniri cu autori, care vor avea loc sâmbătă, 31 august, începând cu ora 13.00, în spațiul de lansări al salonului de carte: „Ziua de naștere a lui Mihai Mihailovici“ de Dumitru Crudu, „Două veacuri de populism românesc“ de Robert Adam și „Zilele după Oreste“ de Vitalie Ciobanu, transmit organizatorii pe o reţea de socializare.

Cititorii din Chișinău vor găsi la standul Humanitas peste 1000 de titluri cu o reducere generală de 10%. Între acestea sunt noutăți din seriile de autor, colecțiile Istorie, Memorii/Jurnale, Știință de la Humanitas, cele mai frumoase ficțiuni ale lumii de la Humanitas Fiction și cărțile și atlasele pentru copii de la Humanitas Junior. Volumele care au stârnit interesul cumpărătorilor și al presei în prima jumătate a anului vor fi de asemenea la stand: „Melancolia“ de Mircea Cărtărescu, „Anii urii“ de Horia-Roman Patapievici, „Caiet de ricoșat gânduri sau despre misterioasa circulație a ideilor de-a lungul timpului“ de Gabriel Liiceanu, „În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi) “ de Radu Paraschivescu, „Cartea Reghinei“ de Ioana Nicolaie, „Regele și Duduia. Carol II și Elena Lupescu dincolo de bârfe și clișee“ de Tatiana Niculescu, „Orașul fetelor“ de Elizabeth Gilbert sau „Serotonină“ de Michel Houellebecq.

Programul lansărilor Humanitas la Chişinău:

Sâmbătă, 31 august, ora 13.00
Lansare de carte „Ziua de naștere a lui Mihai Mihailovici“ de Dumitru Crudu
Participă: Dumitru Crudu (prozator, poet, dramaturg), Rodica Gotcă (critic literar), Oxana Gherman (lector universitar)

O istorie personală, reconstituită într-un puzzle existențial, ce are ca laitmotiv data de 28 iunie, se suprapune peste cele mai importante momente din istoria Basarabiei. Povestea lui Mihai Mihailovici, recompusă fragmentar, din momentele cel mai acute ale vieții sale, e o cronică indirectă a unei lumi aflate într-o permanentă frământare-oglindă a felului în care Marea Istorie copleșește și distruge destine individuale-, scrisă ca o farsă întunecată, cu momentele ei de umor și de speranță.
„Ceea ce am încercat să fac în acest roman, care începe pe 28 iunie 1940, când se naște la Chișinău Mihai Mihailovici Lebădă, și se termină pe 28 iunie 2018, când acesta va fi înmormântat la București, a fost o cronică a familiei Lebădă-Ciuntu întinsă pe o perioadă de optzeci de ani, vreme în care Basarabia a fost ocupată de sovietici, a trecut prin cel de-al Doilea Război Mondial, a fost afectată de o foamete sinistră, a cunoscut deportările și sovietizarea cu forța, și-a recăpătat independența, a fost învinsă în războiul ruso-moldovenesc din 1992 și a intrat într-o criză profundă din care încă nu a reușit să-și revină nici azi. Romanul meu e fracturat într-o multitudine de texte, și fiecare dintre ele se desfășoară doar pe 28 iunie, ca în cartea sau în filmul acela celebru, știți voi care. E romanul unei singure zile și a patru generații de basarabeni.“-DUMITRU CRUDU

Sâmbătă, 31 august, ora 14.00
Lansare de carte „Două veacuri de populism românesc“ de Robert Adam
Participă: Robert Adam (politolog), Maria Pilchin (scriitoare), Igor Cașu (istoric)

„Robert Adam ne oferă o carte impresionantă ca rigoare academică și de o urgentă actualitate. Navigând cu sagacitate și erudiție prin apele mereu tulburi ale populismelor de ieri și de azi, autorul demistifică narațiunile autoglorificatoare ale profeților naționaliști. Calmul analitic este dublat de o pasiune morală. O pasiune care pariază pe valorile societății deschise și care știe cine sunt inamicii acesteia.“ (Vladimir Tismăneanu)
„Cartea aceasta este prima analiză a populismului, care pornește de la Tudor Vladimirescu și urmărește-cu mijloacele științei politice-evoluția politicii moderne de la noi. Construcția metodologică e riguroasă, iar scriitura-alertă. Citindu-l pe Robert Adam, îți dai seama că populismul românesc e o maladie care nu trece niciodată.“ (Cristian Preda)

Sâmbătă, 31 august, ora 15.00
Lansare de carte „Zilele după Oreste“ de Vitalie Ciobanu
Participă: Vitalie Ciobanu (prozator, publicist), Lucia Țurcanu (eseist, critic literar), Constantin Cheianu (prozator, dramaturg, publicist)

Proza lui Vitalie Ciobanu reunește o serie de personaje memorabile, în jurul cărora se construiesc imagini alternative ale unor realități istorice diverse: fost profesor de estetică, Oreste e un fel de tribun improvizat ale cărui discursuri revoltate, îndreptate împotriva politicii și lumii strâmbe de azi, magnetizează și intrigă în același timp; Radu Baltazar e un scriitor respins de editorul său, care nimerește într-o neașteptată conjunctură, alături de un șofer de taxi membru al unui serviciu de informații, sau, cum se recomandă chiar el, „colecționar de secrete“; Justin, un tânăr dispărut misterios printr-un fel de falie temporală, cu prilejul unui festival din Germania. Fie că sunt bine ancorate în lumea din jur sau se desprind de aceasta, virând într-un fantastic difuz, textele conturează microuniversuri de sine stătătoare.

„Răscolind în sertarele în care-mi depozitam vechile încercări literare, în iatacul din casa părinților mei de la țară, am găsit câteva pagini care se voiseră o nuvelă, dar nu depășiseră faza unui exercițiu de scriitură, a unei schițe intitulate Globul de cristal… Schița despre care uitasem cu desăvârșire avea așa un aer de premoniție naivă, încerca să pună în scenă o dilatare a percepției, telescopică, abnormă, un turbion de impresii, amintiri reale sau induse, lecturi și filme, obsesii și anxietăți. Îmi aduc aminte că abandonasem acel text, renunțasem să-l duc mai departe: șirul secvențelor era inepuizabil, nu putea avea un final sau, mai bine spus, un final pe care să-l controlez. Învins de ispită, m-am apucat să recitesc paginile bătute la mașină, simțind cum mă cuprinde vertijul ce se isca din simpla ordonare a cuvintelor în propoziții, a frazelor în imagini recognoscibile și-n aglomerări de litere inexistente înainte, create ad-hoc, din spuma unor trăiri incerte, până când în camera în care stăteam începu să ningă…“ (Vitalie Ciobanu)

Alte detalii pot fi urmărite pe pagina evenimentului

Related Posts

Leave a Reply