Ambasada Japoniei în Republica Moldova anunţă detalii despre concursul MANGA
Ambasada Japoniei în Republica Moldova anunţă despre deschiderea concursului MANGA. Lucrările pentru cea de a 15-ea ediție a Concursului Japonez Internațional se depun până la data de 8 iulie.
Acest concurs se desfășoară anual și are scopul de a premia creatorii MANGA şi toţi cei care au contribuit la răspândirea în lume a culturii MANGA. Vor fi premiate 4 lucrări şi cei 4 câștigători ai concursului vor fi invitați în Japonia pentru ceremonia de premiere. Cei interesaţi pot accesa linkul de mai jos pentru a depune dosarul. Se acceptă dosarele până pe 8 iulie (joi) 2021.https://www.manga-award.mofa.go.jp/index_e.html
Când spunem manga ne gândim imediat la benzile desenate japoneze, care deseori au nuanţe comice. Ele sunt cunoscute în engleza drept comics sau comic books. Dar ce înseamnă cuvântul manga în limba japoneză şi cum se scrie? Cuvântul manga, potrivit sursei, este format din doua caractere japoneze, numite kanji, şi anume 漫si画. Primul se citeşte man şi are mai multe semnificaţii, printre care şi jucăus, capricios, fantezist, straniu. Al doilea se citeşte ga şi înseamnă imagine, pictură, desen, schiţă. Manga ar însemna, în concluzie, desen fantezist, schiţă jucăuşă, sau oricare dintre combinaţiile de sinonime de mai sus. Un termen mai uzual este acela de benzi desenate, care este mai uşor de înteles.
Din momentul în care cultura manga a luat amploare în Japonia, după anul 1950, cuvântul manga a fost împrumutat ca atare în multe alte limbi, printre care şi limba română.