Cartea de la Bibliotecă

Laura Câlțea, bookaholic.ro: 10 cărți de citit în ianuarie 2019

Iată-ne trecuți și în noul an, cu grămezi de cărți restante de citit din anul care tocmai a trecut (și din alții, probabil) și cu o nouă provocare de lectură.

Ca să vă fac treaba mai „ușoară”, vă propun și luna asta 10 cărți de citit și vă dau un sfat: organizați-vă bine lecturile pe 2019, pentru că se anunță un an foarte bogat, cu multe cărți noi și interesante. Apropo, ați citit și voi articolul ăla care spune că, dacă petrecem mai puțin timp pe Facebook, putem citi chiar și 200 de cărți pe an, nu?

Așadar, pentru ianuarie mi-au atras atenția (din nou) mai mult cărțile de non-ficțiune (asta e, sunt tot mai multe în ultima vreme și vor tot continua să fie). De la autobiografia lui Anthony Quinn, la un nou volum de istorie dedicat Primului Război Mondial și semnat de Margaret Macmillan, o carte de eseuri a filozofului român Valeriu Gherghel, una despre istoria ceaiului și două cărți despre evoluționism (Verde uimitor, un volum despre inteligența vegetală, și un altul care-mi doream mult să fie tradus, Marele tot, de Sean Carroll). La capitolul ficțiune, am ales un roman incomod al unui tânăr autor francez promițător (Sfârșitul lui Eddy Bellegueule), un nou roman semnat de Joël Dicker și o reeditare, zic eu, necesară:Cartea ceasului de nisip, de Ernst Jünger.  Iar noua antologie Freeman’s (de data asta cu texte despre putere) cuprinde atât ficțiune, cât și non-ficțiune.

Să aveți un an nou minunat și cu multe cărți frumoase!

Sfârșitul lui Eddy Bellegueule, de Edouard Louis (trad. Alexandru Matei)

„În fiecare dimineaţă, în baie, îmi repetam neîntrerupt aceeaşi propoziţie: Azi voi fi un dur”. Cea mai mare dorinţă a lui Eddy Bellegueule, un băiat dintr-o familie săracă din nordul Franţei, este să fie un macho în ochii familiei şi ai vecinilor săi. Dar, din copilărie, a fost diferit: a avut gesturi efeminate, a fost precoce din punct de vedere intelectual şi atras de alţi bărbaţi. Tradus deja în douăzeci de limbi, Sfârşitul lui Eddy Bellegueule surprinde violenţa şi disperarea vieţii într-o localitate muncitorească din Franţa, fiind, de asemenea, un portret sensibil al copilăriei şi al trezirii instinctelor sexuale. Édouard Louis scrie din propria experienţă, cu o sinceritate şi cu o inteligenţă pline de compasiune. Rezultatul – un triumf de critică şi de public – a făcut din el cel mai celebru scriitor francez din generaţia sa.
„Un roman strălucitor… curajos, necesar şi profund înduioşător.” (The Guardian)  (© Editura Litera)

Dispariția lui Stephanie Mailer, de Joël Dicker (trad. Doru Mareș)

30 iulie 1994. Orphea, o stațiune balneară liniștită din statul New York, este bulversată de o crimă înfiorătoare: primarul și familia lui sunt asasinați la ei acasă, împreună cu o femeie care trecea întâmplător prin zonă. Ancheta este încredințată unei echipe alcătuite din doi polițiști tineri, Jesse Rosenberg și Derek Scott. Ei strâng probe solide și reușesc să identifice criminalul, obținând din partea superiorilor nu doar laude, ci și o decorație. Dar, douăzeci de ani mai târziu, la începutul verii lui 2014, o jurnalistă pe nume Stephanie Mailer îi spune lui Jesse că au identificat greșit asasinul din Orphea, după care dispare în condiții misterioase. Ce s-a întâmplat cu Stephanie Mailer? Ce a descoperit ea? Și, mai ales, ce s-a întâmplat cu adevărat în noaptea de 30 iulie 1994 la Orphea?  (© Editura Trei)

Păcatul originar, de Anthony Quinn (trad. Monica Andronescu)

Această carte este, în primul rând, povestea unui om care nu știe să primească iubirea necondiționată. Omul care se privește pe sine și se povestește este Anthony Quinn, actorul celebru al cărui nume va rămâne veșnic legat de Zorba Grecul.
Revizitându-și împreună cu psihologul trecutul și sentimentele cele mai sumbre, încearcă să înțeleagă iubirea și moartea. Înainte de toate, moartea fiului său. Cum a început drumul lui Anthony Quinn prin viață? Unde? Când? Cu cine? Dar traseul spre Hollywood? Pe parcurs se ivesc figuri precum Mae West, Katherine Hepburn, John Barrymore sau Gary Cooper.
Emoționantă și amplă confesiune a actorului care a cucerit lumea, neprețuit document de viață, este o lectură obligatorie pentru oricine vrea să afle prețul creației.  (© Editura Nemira)

Freeman’s: mai bune texte noi despre putere, de John Freeman (trad. Elena Marcu și Aurelia Ulici)

Freeman’s: mai bune texte noi despre putere este al cincilea număr al antologiei literare numite de critici „curajoasă” (Minneapolis Star-Tribune) și „proaspătă” (Chicago Literati). Acest număr, cel de-al treilea tradus în limba română, cuprinde 24 de scriitori care abordează tema puterii din cele mai variate perspective.
Texte de: Margaret Atwood, Elif Shafak , Aleksandar Hemon, Barry Lopez, David Mitchell, Etgar Keret , Eula Biss, , Tracy K. Smith, Leïla Slimani , A Yi, Édouard Louis, Jaime Cortez, Aminatta Forna, Julia Alvarez, Nimmi Gowrinathan, Lan Samantha Chang, Nicole Im, Eka Kurniawan, Ben Okri, Tahmima Anam, Josephine Rowe, Jenni Fagan, Deborah Landau, Kanako Nishi.
Arareori puterea a primit atâtea valențe, atâta specificitate și atâta vastitate ca în textele din acest volum: puterea conferită, puterea exercitată, puterea asumată, puterea implicită, puterea abuzivă, puterea slăbiciunii și, mai ales, puterea limbajului acestor 24 de scriitori. (© Editura Black Button Books).

Citeşte continuarea aici

Related Posts

Leave a Reply