Cultural Divers Noutăți

Mii de creații folclorice păstrate la Chișinău, digitizate și conservate datorită unui proiect cu finanţare britanică

Mii de creaţii folclorice dintre Prut şi Nistru, aflate în gestiunea Institutului Patrimoniului Cultural şi Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Chişinău au fost digitizate şi conservate în cadrul unui proiect cu finanţare britanică. Rezultatele proiectului vor fi prezentate vineri, 11 ianuarie, într-o conferinţă desfăşurată de membrii echipei implicate în Sala Mică a Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Prin grantul „Saving the folkloric archival material preserved in Chişinău, Republic of Moldova (EAP1045)”, câştigat de muzicologul Victor Ghilaş, director al Institutului Patrimoniului Cultural din Chişinău, şi administrat de Asociaţia Eurocentrica din Bucureşti, a fost digitizată şi urmează să fie făcută accesibilă online o parte importantă a arhivei folclorice culese în satele moldoveneşti de Filiala Moldovenească a Academiei de Ştiinţe a URSS, în perioada 1946-1990.

Materialul digitizat este constituit din 450 de volume de însemnări în scris şi înregistrări pe circa 500 de benzi magnetice ale unor cântece populare, colinde, basme şi multor alte creaţii folclorice, culese pe teritoriul de astăzi al Republicii Moldova, dar şi pe teritoriul învecinat al Ucrainei, în perioada sovietică, conservat în condiţii precare până la derularea proiectului din cauza finanţării reduse a domeniului cultural. Materialele vor putea fi consultate integral, în scopuri non-comerciale, cu respectarea normelor legale în vigoare, pe site-ul proiectului www.folkloricarchival.asm.md şi pe secţiunea specială de pe site-ul British Library www.eap.bl.uk.

Printre celelalte rezultate ale proiectului, care vor fi prezentate în cadrul conferinţei, se numără şi relocarea în condiţii optime de păstrare a materialului arhivistic în format fizic, dar şi trainingul de specialitate al echipei de cercetători şi specialişti moldoveni, în domeniul digitizării şi managementului arhivelor în format fizic şi digital, de la experţi din afara ţării.

Grantul a fost oferit de British Library, cu sprijinul Fondului Caritabil Arcadia, în cadrul Endangered Archives Programme, care are ca scop facilitarea cercetării ştiinţifice prin identificarea şi conservarea materialului de arhivă privind societăţile pre-industriale din întreaga lume, aflat în risc de deteriorare.

Text: Angela Barbaiani

Rubrică susţinută de magazinul online www.comenzi.md

Related Posts

Leave a Reply