Noile apariţii de carte la Editura Cartier. Paula Erizanu, Oleg Serebrean cu noi lansări de romane
Secolul XXI. Istorie recentă și futurologie, volum coordonat de Alex Cistelecan
„20 de ani pot defini o epocă, pot marca sau prefigura direcția unui întreg secol. Ultimii 20, primii din 21, n-au fost, ce-i drept, săraci în evenimente… N-a fost plictisitor, fără doar și poate, și promite să devină tot mai palpitant. Dar cu ce am rămas – ce putem desprinde din această avalanșă de evenimente? Ce tendințe de termen mediu și lung se decelează în spatele lor, care ar fi narațiunea istorico-filosofică în care le-am putea plasa ca momente? Cum arată așadar secolul 21, în tendințele sale esențiale, în sfera social-politică, judecat după prima sa „miniepocă”? Ce e definitoriu și nou – fie și chiar ca o reluare aparte a unor tendințe mai vechi – pentru ultimele două decade, și în ce măsură deschid sau trasează ele anumite tendințe și direcții cu ambiții structurale, epocal-destinale?” (Alex Cistelecan)
Ard pădurile (roman), de Paula Erizanu
„Se spune că în 1899 a fost o cotitură a vremurilor, că în bezna ca melasa au început să apară fulgere întretăiate, fără legătură și fără continuitate, intermitențe interioare ale unor noi impulsuri și vechi utopii. Socialiști utopici, bolșevici, narodnici, menșevici, acești purtători de noi-vechi impulsuri spre egalitate, fraternitate, libertate aveau să înainteze în anii premergători revoluției din 1917 printr-o lume care se schimba radical și definitiv. Cum răzbăteau aceste frânturi de trecut digerat și de viitor nesigur în conștiințele unor tinere femei de atunci, precum Alexandra Kollontai, prima femeie ministru (dar și comisar) în guvernul lui Lenin, sau feminista Inessa Armand, iubita aceluiași Lenin? Cum se despărțeau acestea de reflexele mic-burgheze ale unei discipole liberale, de vechile obișnuințe sentimentale ale iubirii conjugale, de deprinderile vieții domestice ale unei mame și soții? Cum vedeau viața frustă a muncitorimii (inclusiv a muncitoarelor sexuale) pe care n-o știau și câtă cunoaștere a naturii omenești, în genere, puteau avea ca tinere de familie bună, ținute sub obroc? Iată câteva întrebări complicate la care Paula Erizanu încearcă să răspundă, cu talent și curaj, în acest prim volum al docudramei Ard pădurile.” (Simona Sora)
Pe contrasens (roman), de Oleg Serebrian
”Nu mai aveam nicio cale de retragere. De fapt, ca să fie clar: nu am luat decizia de a muri pentru că mi s-a urât viața și nici din pricina groazei devastatoare de repetarea experiențelor prin care trecusem la Sachsenhausen, ci pentru că am înțeles cum am trăit și că nu mai puteam trăi nici astfel, nici altfel. Ne luăm zilele atunci când nu mai avem pentru cine sau pentru ce exista. În viață ne ține fie dragostea și grija pentru cineva, fie sentimentul unei datorii, certitudinea unei meniri. În momentul când constați că nu ai nici una, nici cealaltă, ajungi la punctul zero, descoperind abia atunci că moartea e o fatalitate, iar viața o șansă unică. Cât suntem tineri, nu pricepem în ce măsură nașterea noastră a fost un accident improbabil și nici măcar faptul că odată născuți, moartea ne așteaptă neîndoielnic. Ne trăim anii cei mai buni ca și cum am scrie viața pe ciornă, îmbătându-ne cu iluzia că va veni odată un moment, marele moment al vieții noastre, când o vom așterne pe curat, și numai când începem coborârea realizăm că viața se trăiește într-o singură redacție – de la început până la sfârșit. Nu razi nimic din ea.” (Oleg Serebian)
Noii, cei vii, de Ayn Rand. Traducere din engleză de Radu Săndulescu
Publicat în 1936, a fost primul roman al lui Ayn Rand, şi a ajuns să se vândă în aproape două milioane de exemplare.
Tema romanului Noi, cei vii este una dintre cele mai semnificative ale epocii noastre – lupta individului cu statul. Ea înfăţişează impactul Revoluţiei Ruse asupra a trei fiinţe umane care îşi revendică dreptul de a-şi trăi vieţile şi de a-şi căuta fericirea. Povesteşte despre iubirea pasionată a unei femei, apărată precum o fortăreaţă de răul corupător al unui stat totalitar, care nu le pretinde cetăţenilor ei independenţă, ci sacrificiu de sine.
„Noi, cei vii este un roman despre rezultatele ideilor care erodează libertatea, idei pe care tu însuţi le accepţi. Din acest motiv este relevant pentru tine în ziua de azi. Este relevant pentru că îţi spune cum anume să distingi otrava pe care Occidentul, cu lăcomie, o înghite din hrana de care avem disperată nevoie. Este relevant pentru că nu este vorba de un trecut din ce în ce mai îndepărtat, ci despre un viitor din ce în ce mai apropiat.
Această carte nu este despre bunicii tăi de mult dispăruţi, ci despre copiii tăi încă în creştere.” (Leonard Peikoff)
eBook Cartier:
Cum să rușinezi moartea. Poeme din lunca Putului, de Maria Mocanu.
„Nu pentru că «veşnicia s-a născut la sat», ci pentru că satul devine pentru Maria Mocanu o «ars poetica», se cuvine să vedem în acest fragmentarium experienţele devenite cotidiene pentru istoria unei familii care a primenit într-un spaţiu istoric şi geografic aparte dimensiunea acelei veşnicii care, odată descoperită, ne aduce mai aproape crâmpeiele unui destin pentru care a fi nu este totuna cu a avea, a crede nu este totuna cu a rosti adevărul, iar a trăi înseamnă puterea de a-ţi duce viaţa în chip poetic.” (Cătălin Bordeianu)
Cărțile Cartier pot fi procurate online pe shop.cartier.md și în toate librăriile din România și Republica Moldova.