Cultural Divers Noutăți

Newsweek.ro: România a pierdut un milion de cititori

Lipsa exercițiului lecturii duce la analfabetism funcțional: înțelegi literele, descifrezi cuvintele, dar nu și sensul unei fraze sau al unui text. În absența lecturii, elevii devin incapabili să realizeze o minimă conexiune între propozițiile și frazele pe care le parcurg. Nu pot contextualiza. Devin mult mai ușor de manipulat. Depărtarea de lectură este confirmată de statistică. 

În 2011, existau un număr de 4,2 milioane de cititori activi. Cinci ani mai târziu, în 2016, numărul acestora a ajuns la 3,4 milioane, o scădere de mai mult de 800.000 de persoane. Prin cititori activi se înțelege totalitatea celor care au un permis de bibliotecă. Lipsa lecturii se vede în clasarea dezas­tru­oa­să a elevilor românilor la testele europene de înțelegere a unui text.

Într-un răspuns pentru Newsweek România, Ministerul Educației susține că una dintre explicațiile scăderii numărului de cititori o reprezintă involuția demografică: „numărul cititorilor activi pe judeţe şi localităţi, dincolo de faptul că acest indicator îi cuprinde atât pe utilizatorii bibliotecilor publice, cât şi pe cei ai bibliotecilor cuprinse în sistemul naţional de învăţământ, este strâns corelat cu populaţia şcolară, în scădere, dar şi cu factorul de îmbătrânire a populaţiei“.

Scăderea dramatică a numărului celor care citesc este confirmată de rezultatele dezastruoase pe care le au copiii la testele PISA. Testarea internaţională PISA evaluează nivelul a 5.000 de elevi de 15-16 ani la matematică, ştiinţe şi la înţelegerea textelor. România s-a clasat pe locul 47 din 80 de state.

Citeşte continuarea accesând linkul newsweek.ro

Related Posts

Leave a Reply