Lansări de carte

A fost lansată antologia ”Sufletul viorii. Nicolae Botgros”. Despre viața și activitatea violonistului și dirijorului Orchestrei naționale de muzică populară ”Lăutarii”

O antologie intitulată ”Sufletul viorii. Nicolae Botgros”, concepție, selectare și îngrijire de Veta Ghimpu Munteanu, despre viața și activitatea violonistului și dirijorului Orchestrei naționale de muzică populară ”Lăutarii”, a fost lansată astăzi la Biblioteca Națională, informează MOLDPRES.

Potrivit autoarei volumului, Veta Ghimpu Munteanu, antologia cuprinde articole publicistice, interviuri din presa scrisă, radio, televiziune și poze din arhiva familiei. „Am selectat din presa vremii cele mai frumoase aprecieri, prețuiri și calificative atribuite Omului și Artistului Nicolae Botgros de către cei care-l iubesc și-l admiră: cel mai mare violonist și dirijor”, a menționat Veta Ghimpu Munteanu.

În alocuțiunea sa, protagonistul antologiei, Nicolae Botgros a mulțumit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării pentru suportul acordat la apariția acestei cărți, alcătuitoarei antologiei, autorilor interviurilor, precum și tuturor celor care au contribuit la editarea ei. ”Aici veți găsi toate interviurile pe care l-am realizat din 1979 încoace. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru harul pe care mi la dăruit, precum și tatălui meu, care m-a îndrumat să merg pe această cale”, a mai spus maestrul Nicolae Botgros.

Despre antologie, dar și despre activitatea distinsului artist au mai vorbit folcloristul Tudor Colac, care a editat anterior o carte despre Nicolae Botgros, directorul Palatului Național ”Nicolae Sulac”, Andrei Locoman, ex-directorul Filarmonicii Naționale, Mihail Murzac, directorul Editurii ”Pontos”, Marcela Mardare, scriitorii Nicolae Dabija, Andrei Strâmbeanu ș.a.

Nicolae Botgros s-a născut la 25 ianuarie 1953, în satul Bădicul-Moldovenesc, Cahul. A făcut studii muzicale la Școala de cultură „Elena Sârbu” din Soroca și Conservatorul „G. Musicescu” din Chișinău. A fost director artistic al Casei de cultură din Edineț, violonist în Orchestra „Mugurel”, în Orchestra Ansamblului de dansuri populare „Joc”. Din anul 1978 până în prezent este director artistic al Orchestrei Naționale de muzică populară „Lăutarii”. Nicolae Botgros se numără printre puținii artiști răsplătiți pentru munca lor cât timp sunt în viață. Numele lui îl poartă Palatul de Cultură din Cahul, Colegiul de Arte din Soroca, Gimnaziul din s. Chioselia, Cantemir și Gimnaziul din satul Bădicul Moldovenesc, raionul Cahul.

Related Posts

Leave a Reply