Lansări de carte Noutăți

S-a lansat cartea „Cu dor de Basarabia: (Cronica unei familii de basarabeni)” de Vladimir Hotineanu

Un volum intitulat „Cu dor de Basarabia: (Cronica unei familii de basarabeni)”, semnată de academicianul Vladimir Hotineanu, a fost lansată astăzi la Biblioteca Naţională, informează MOLDPRES.

Potrivit autorului, cartea este dedicată bunicilor Petru şi Agafia, părinţilor Maria şi Feodor, sorei Tamara, precum şi tuturor deportaţilor Basarabiei, pentru că „durerea nu poate fi uitată”.

Prezentă la eveniment, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, a menţionat că academicianul Vladimir Hotineanu, care în calitate de chirurg a salvat mai multe vieţi, omul-enciclopedie, un copil născut în exil, a scris o carte-document, în care a expus durerea acestui neam afectat de ciuma roşie.

În context, academicianul Nicolae Dabija a afirmat că volumul lui Vladimir Hotineanu construiește o punte de lacrimi între generația actuală și generațiile bunicilor și părinților noștri şi este ca un monument în memoria celor deportaţi, subliniind că avem nevoie în şcolile noastre de un manual al ocupaţiei, al deportărilor, aşa cum e în Lituania. „Este o temă care trebuie să ne preocupe pe noi. În măsura în care o să ţinem minte dramele poporului nostru, ele nu o să se mai repete”, a accentuat Nicolae Dabija.

Vladimir Hotineanu s-a născut la 1 octombrie 1950, în orașul Kzîl Orda, Republica Kazahstan. A absolvit Institutul de Stat de Medicină din Chișinău. A făcut studii de doctorat în medicină la Institutul de Cercetări în chirurgie „V. Vișnevschi”, Moscova. Din 1990 este profesor universitar, șef de Catedră chirurgie, mai apoi prorector la Institutul de Stat de Medicină „Nicolae Testemițanu” din Chișinău. A fost viceministru, ministru al Sănătăţii. În prezent este președintele Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

Fotografii preluate de pe www.moldpres.md 

Related Posts

Leave a Reply