7 cărți de dezvoltare personală pe care ar trebui să le citești acum
Motivaţia te face să mergi mai departe. Disciplina te ajută să te dezvolţi, afirmă John Maxwell care este un scriitor foarte cunoscut pe teme de dezvoltare personală. Dacă ești interesat să fii în permanentă dezvoltare și să atingi mereu apogeurile, te sfătuim, să nu eziți să-ți treci privirea prin următoarele cărți.
Inteligență emoțională, de Daniel Goleman
Nu te poți numi un om care investește în dezvoltarea lui personală dacă nu ești și o persoană care învață să își folosească emoțiile în avantajul lui și al celor din jur. În ziua de azi, nu poți fi un lider eficace dacă nu înveți și să îți controlezi emoțiile. Prin controlul emoțiilor, nu mă refer să înveți să rămâi calm în orice situație. Uneori va fi nevoie chiar să îți exagerezi supărarea, pentru că oamenii să fie cu adevărat influențați și să facă ceea ce e bine pentru ei.
Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace, de Stephen R. Covey
Este una dintre cele mai celebre cărți de self-help și a fost cumpărată în milioane de exemplare. În urma unui studiu extensiv a 200 de ani de literatură americană de succes, Stephen Covey a formulat 7 principii ale oamenilor eficienți: Fiti proactivi. Începeți cu gândul la final. Dați prioritate priorităților. Gândiți câștigi/câștig. Căutați mai întâi să înțelegeți și apoi să fiți înțeleși. Acțiunea sinergică. Ascuțiți fierăstrăul.
Cartea vorbește de mai multe lucruri, nu doar de eficiență și reprezintă probabil lectură obligatorie pentru toți conducătorii de echipe. Este o carte care vorbea despre dezvoltare personală înainte ca subiectul să fie la modă.
Excepţionalii, de Malcolm Gladwell
Fascinaţia succesului încă îşi caută motivaţiile. Oamenii nu au reuşit să explice încă de ce unii sunt cine sunt. Nenumăraţi specialişti (dar şi mulţi amatori…) studiază cu obstinaţie regulile jocului care face din unii oameni performanţi ieşiţi din comun. „Excepţionalii”, de Malcolm Gladwell, propune o asemenea abordare, originală prin unghiul larg.
Autorul încearcă să demonstreze că succesul este un cumul de factori şi nu doar o chestiune de muncă susţinută. În sprijinul tezei sale vine cu afirmaţia că majoritatea jucătorilor canadieni de hochei, aşi mondiali ai acestui sport, sunt născuţi în primele luni ale anului calendaristic. Aşadar, factori iniţiali, naturali, predispun la succes.
Cum să-ţi faci prieteni şi să devii influent, de Dale Carnegie
Un citat foarte frumos, care inspiră, pe care îl regăsim în cartea lui Dale Carnegie, intitulată Secretele succesului. Astfel, autorul, pe baza experienței sale atât profesionale, cât și personale, ne dovedește, de-a lungul celor aproape două sute cincizeci de pagini, că toate persoanele din jurul nostru ne vor trata exact așa cum le tratăm noi pe ele. Cu alte cuvinte, comportamentul nostru este oglindit de comportamentul interlocutorilor.
Majoritatea oamenilor nu își amintesc nume de persoane, din simplul motiv că nu investesc timpul și energia necesare pentru a se concentra, a repeta și a-și fixa numele permanent în mintea lor. Își caută scuze; sunt prea ocupați.
Cartea, împărțită în patru părți, ne clarifică greșelile pe care le facem atunci când cunoaștem persoane noi, dar ne oferă totodată și soluții, pe baza unor exemple foarte bine alese. Astfel, partea întâi ne prezintă tehnicile fundamentale pentru a ști cum să ne comportăm în lume, partea a doua este perfectă pentru a cunoaște modalitățile prin care să îi facem pe oameni să ne placă, partea a treia este consacrată impunerii modului de a gândi, iar ultima parte este despre cum să fii un lider adevărat, prin a schimba oamenii fără să îi ofensezi sau să le provoci resentimente.
Totul despre psihologia persuasiunii, de Robert Cialdini
Probabil ai intuit că nu este o carte de dezvoltare personală cu adevărat, ci mai degrabă un manual de psihologie care poate avea beneficii uriașe pentru dezvoltarea ta personală. Dacă aveai nevoie de o carte care să te învețe cum să devii mai influent în orice domeniu, cartea lui Robert Cialdini e ideală pentru tine. Cartea prezintă 6 principii foarte puternice și dă foarte multe exemple de cum le poți folosi și de cum te poți proteja atunci când aceste principii sunt exercitate asupra ta:
Regula reciprocității – suntem dispuși să facem favoruri chiar și persoanelor pe care nu le simpatizăm, doar pentru că la un moment dat aceștia ne-au făcut un favor sau ne-au ajutat. De asemenea, ne folosim de această regulă să îi influențăm pe alții la rândul nostru
Angajament și consecvență – atunci când ai făcut un angajament, vei căuta să îl duci la capăt, chiar dacă este în defavoarea ta și a celor din jur
Dovadă socială – avem mai multă încredere în alegerile comune făcute de mulți alți oameni
Simpatia – suntem predispuși să lucrăm sau să ascultăm de persoane pe care le simpatizăm (fizic sau sentimental), chiar dacă acești nu sunt cei mai potriviți oameni cu care ar trebui să lucrăm
Autoritatea – persoanele care au autoritate sunt percepute ca fiind mai deștepte, deși ceea ce spun ei s-ar putea sau nu să îți fie de folos
Raritatea – lucrurile care sunt rare sau care sunt limitate, sunt percepute ca fiind mai valoroase, chiar și atunci când nu este adevărat
Drive: Ce anume motivează cu adevărat, de Daniel H. Pink
Este un manual care prezintă idei și strategii de cum poți să stimulezi dezvoltarea oamenilor prin intermediul a 3 factori importanți: autonomie, măiestrie și scop. Cartea este foarte simpatică, rapid de citit și oferă idei practice de dezvoltare. Cei 3 factori joacă un rol esențialul în fericirea unui angajat.
Săptămâna de lucru de 4 ore, de Tim Ferriss
Cartea „4 ore săptămâna de lucru” îți oferă o viziune nouă și mai bună asupra lumii, îți oferă o altă perspectivă asupra modului cum ar trebui să fie viața în societatea din ziua de azi. Este printre cele mai inspirationale cărți citite până acum pentru că autorul ne prezintă o nouă posibilitate pentru realitatea vieții, oferindu-ne strategii pragmatice, pas cu pas. Tim Ferris nu este doar un autor cu idei bune și nu este un autor care oferă o carte în genul „cum să te îmbogățești peste noapte”. Fiecare strategie prezentată în carte a fost pusă în practică de autor, sfaturile provin din propriile lui experiențe. Nu este doar autor de bestseller-uri, ci și investitor în afaceri precum Facebook, Twitter, Uber, Shopify, Alibaba și multe altele, sugerând astfel că știe câte ceva despre cum să ai succes. Problema celor care renunță la jobul lor pentru a-și deschide o afacere este că ajung să lucreze mai multe ore pe săptămână decât atunci când erau angajați. Chiar dacă plata ar fi mai bună și ai avea satisfacerea faptului că lucrezi pentru tine însuți, este extrem de obositor. După ce a aflat despre principiul Pareto (cunoscut ca principiul 80-20), Ferris a avut o revelație: și-a organizat business-ul, eliminând distracțiile și automatizându-și sistemele. Nu numai că era mai profitabil, dar muncea mult mai puțin. Astfel că a avut timpul necesar să scrie o carte pentru a-i învăța și pe alții să fie la fel de eficienți.
Sursa foto
Text: Micu Cătălina