Cultural Noutăți

”De Dragobete, de Dor cu Eugen Doga”- așa s-a încheiat “Anul Eugen Doga”

Un spectacol de romanțe cu genericul ”De Dragobete, de Dor cu Eugen Doga” a avut loc la Sala cu Orgă din Chișinău. Cu acest concert s-a încheiat anul Eugen Doga, prilejuit de cea de-a 80-a aniversare a reputatului compozitor, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de instituția-gazdă în colaborare cu Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău (ICR).
În discursul său, directorul ICR, academicianul Valeriu Matei a menționat că pe parcursul anului 2017, Eugen Doga a fost omagiat în întreg spațiul românesc, iar reprezentantul Guvernului României în R. Moldova, Iuliana Gorea-Costin a afirmat că pentru a promova creația distinsului compozitor, cu sprijinul Executivului de la București a fost lansat volumul I al colecției de muzică pe ritmuri universale ”Eterna”.

Pe parcursul spectacolului au răsunat romanțe de Eugen Doga pe versuri de Mihai Eminescu, Veronica Micle, Grigore Vieru, Anatol Ciocanu și Ion Podoleanu. Acestea au fost interpretate de Ana Cernicova, Ion Timofti, Ana Morari, Cristina Scarlat, Alexandru Manciu, Corul de copii ”Vocile Primăverii”, Corul Național de Cameră condus de Ilona Stepan și Orchestra Națională de Cameră, prim-dirijor Cristian Florea.

Solicitat de MOLDPRES, compozitorul Eugen Doga a afirmat că pe parcursul anului trecut a avut peste 50 de spectacole în R. Moldova, România și Federația Rusă. ”Un concert cu totul special a fost cel susținut în orașul Székesfehérvár din Ungaria, unde este înmormântat tatăl meu, Dumitru Doga, căzut în 1945 în cel de-al Doilea Război Mondial. Îi mulțumesc pe această cale Ambasadei noastre din această țară și dirijorului orchestrei din orașul sus-numit, grație cărora am ajuns acolo și am prezentat un spectacol”, a subliniat Eugen Doga.

Eugen Doga s-a născut la 1 martie în 1937 în satul Mocra, raionul Râbnița. A absolvit Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga”, Conservatorul și Institutul de Arte ”G. Musicescu” din Chișinău. Este autor al unor valoroase lucrări în genul muzicii de estradă, de film și de teatru. A compus o simfonie, cantatele ”Primăvara omenirii” și ”Curcubeul alb”, muzică la spectacole de teatru, la peste 200 de filme, piese instrumentale de cameră, romanțe, cântece pentru copii.

foto moldpres.md

Related Posts

Leave a Reply