Noutăți

Nicolae Dabija a fost ales Membru al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere

Academia Europeană de Științe, Arte și Litere (L’Académie Européenne des Sciences, des Arts et des Lettres – ALESAL) cu sediul la Paris, Franța, și-a cooptat, la adunarea anuală din 26 ianuarie 2018, cinci membri noi. Unul dintre aceştia este academicianul Nicolae Dabija, informează MOLDPRES.

Președintele Academiei Europene, academicianul Pr. Jeane-Patrick Connerade, și Secretarul General, academician Dr. Nicole Lemaire d’ Agaggio, au menționat în discursurile lor că noii membri aleși sunt personalități proeminente ale culturii, Academia Europeană considerând o onoare să-i aibă în rândurile ei.

În probațiunea de recomandare făcută scriitorului din Republica Moldova, academicianul Dmytro Tchistiak, secretar al AESAL, a menționat că Nicolae Dabija a fost ales membru al AESAL pentru rezonanța operei sale: romanul „Devoir à rendre” („Tema pentru acasă”), apărut în două ediții la editura „Société des Ecrivains” din Paris, s-a bucurat de succes, ca și volumul de poezie „Le troisième œil” („Ochiul al treilea”), care-l relevă drept unul dintre poeții importanți de azi.

În cadrul aceleiași manifestări, lui Nicolae Dabija i s-a acordat și titlul de Laureat al Concursului de Poezie „L’Amour de la Liberté”, ediția 1, desfășurat de către Academia Europeană de Științe, Arte și Litere din Paris în 2017. Noi membri ai Academiei Europene au mai devenit: Ataol Behramoglu (Turcia), Laura Garavaglia (Italia), Jeton Kelmendi (Albania) și Ion Deaconescu (România).

Nicolae Dabija s-a născut la 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimișlia. Este autor a peste 80 de volume de poezie, proză și eseuri. În 1975 a debutat cu volumul de versuri „Ochiul al treilea”, urmat de cărţile „Apă neîncepută”, „Zugravul anonim”, „Aripă sub cămaşă”, „Mierla domesticită”, „Dreptul la eroare”, „Fotograful de fulgere”, „Maraton printre gloanţe”, „Psalmi de dragoste” ş.a. Romanul său „Tema pentru acasă” (2009) a ajuns la cea de-a opta ediție, cu peste 60000 de exemplare vândute, fiind tradus în mai multe limbi.

Din 1986, Nicolae Dabija este redactor-şef al săptămânalului „Literatura şi Arta” al Uniunii Scriitorilor. De asemenea, el este preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă, Cultură şi Artă, membru al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova şi membru de onoare al Academiei Române, laureat al Premiului Naţional.

Sursa foto: Moldpress

Related Posts

Leave a Reply