Fragmente literare Psihologie

(Audio) Arta de a iubi. Erich Fromm. Editura Trei

Erich Fromm (1900-1980), sociolog și psihanalist, s-a format în cadrul școlii de la Frankfurt, pentru ca în 1933 să emigreze în SUA. În domeniul psihologiei, a fost meritul lui Fromm de a transforma iubirea într-un subiect de investigație științifică. La mai bine de 25 de ani de la moartea autorului, cartea a fost tradusă în peste 34 de limbi, cu vânzări de milioane de exemplare.

Chiar de la început Eric Fromm precizează că această carte îi va dezamăgi pe cei care așteaptă să găsească în ea sfaturi utile privind arta de a iubi. Din contra, acest volum își propune să arate că iubirea este un sentiment pe care nu orice ins și-l poate permite, indiferent de nivelul său de maturizare. De asemenea menționează că nu vom putea să ne bucurăm de de dragoste dacă nu vom fi apți să ne iubim aproapele și dacă nu vom da dovadă de modestie, curaj, credință și disciplină.

“Iubirea nu este în primul rând o relație cu o anumită persoană. Ea este o atitudine, o orientare a caracterului care determină relaționarea unei persoane cu lumea ca întreg și nu doar cu un unic “obiect al iubirii”. Dacă cineva iubește doar o altă persoană și este indiferent față de restul semenilor săi, iubirea sa nu este iubire, ci atașament simbiotic sau autocentrare amplificată”

Arta de a iubi. Erich Fromm. Editura Trei, 2016.

Related Posts

Leave a Reply