Cărți premiate Noutăți

Mircea Cărtărescu a fost desemnat câștigătorul prestigiosului Premio Formentor de las Letras 2018, unul dintre cele mai importante premii literare din lume

Mircea Cărtărescu a fost desemnat la Buenos Aires câștigătorul prestigiosului Premio Formentor de las Letras 2018, unul dintre cele mai importante premii literare din lume.

Premiu acordat pentru întreaga sa operă, care, conform declarației juriului, este „destinată să impulsioneze transformarea radicală a conştiinţei umane“ și în care scriitorul român „integrează într-un singur impuls narativ manifestările realității, cartografia memoriei, energia creativă a visului, libertatea imaginației și puterea dorințelor“. Juriul, alcătuit din Alberto Manguel (Premiul Formentor 2017), Aline Schulman, Francisco Ferrer Lerín, Andrés Ibáñez și Basilio Baltasar, a evidențiat, de asemenea, forța narativă cu care autorul Solenoidului „a reușit să extindă limitele ficțiunii“, subliniază cotidianul El País.

Scriitorul a scris pe pagina sa: „Mulţumesc mult juriului care m-a găsit demn de o astfel de onoare”. Totodată a mai precizat că primul câştigător al premiului Formentor a fost J.L. Borges, căruia i-au urmat Samuel Beckett, Nathalie Sarraute, Saul Bellow, Witold Gombrowicz, Dacia Maraini, Jorge Semprun, Carlos Fuentes, Juan Gotysolo, Javier Marias, Enrique Vila-Matas, Ricardo Piglia şi Alberto Manguel.

Mircea Cărtărescu, născut pe 1 iunie 1956, în Bucureşti, a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti în 1980. Este profesor doctor la catedra de Istoria literaturii române a Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti, poet, prozator, critic literar şi publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al PEN România şi al Parlamentului Cultural European. A semnat peste 25 de volume personale şi este prezent în numeroase volume colective şi antologii. Dintre scrierile sale mai importante fac parte “Nostalgia”, “Levantul”, trilogia “Orbitor” şi romanul “Solenoid”.

Cărţile sale au fost traduse, până în prezent, în 24 de limbi. A primit numeroase premii literare româneşti şi zece importante premii internaţionale, între ele: premiul internaţional pentru Literatură de la Vileniča (2011), premiul internaţional pentru Literatură “Haus der Kulturen der Welt” (2012), premiul internaţional pentru Literatură, la Berlin (2012), premiul Spycher – Literaturpreis Leuk, în Elveţia (2013), marele premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Novi Sad (2013), premiul “Tormenta en un vaso”, Spania (2014), premiul Euskadi de Plata, San Sebastian (2014), premiul cărţii pentru înţelegere europeană al oraşului Leipzig, în 2015, şi premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană, în 2015, potrivit hotnews.ro.

După 1989, este activ în publicistică pe diferite teme de actualitate culturală şi politică. I-au fost decernate, între altele, Ordinul naţional “Serviciul credincios” în gradul de Comandor (2000), Ordinul “Meritul cultural” în gradul de Mare ofiţer categoria A (2006), Medalia Chevalier de l’ordre des arts et des lettres (2008), Medalia “Nihil Sine Deo” a Casei Regale române (2016).

sursa poza aici și aici

Related Posts

Leave a Reply