Cărți premiate Internațional Noutăți

Premiul Renaudot 2018 pentru un roman având în centru figura unei jurnaliste de origine armeană ucisă în Turcia

Scriitoarea Valérie Manteau a primit premiul Renaudot pentru un roman având în centru  figura unei jurnaliste de origine armeană, Hrant Dink, ucisă în 2007 în Turcia. “Le Sillon” (Urma) se intitulează acest roman publicat la Editura Le Tripod. Acţiunea cărţii se derulează la Istanbul în anul unei revolte populare care s-a stins treptat în piaţa Taksim.

Această săptămână a plouat cu premii literare la Paris: aproape fiecare zi a însemnat anuţarea unuia sau chiar mai multor premii importante. Premiul Renaudot este al doilea ca importanţă după Goncourt, şi a fost creat de altfel în 1926 de zece jurnalişti şi critici literari care aşteptau deliberările pentru premiul Goncourt. Théophraste Renaudot, născut în 1586 şi mort în 1653 a fost jurnalist, medic şi filantrop, iar de numele lui se leagă apariţia presei în Franţa, ca şi a fenomenului publicitar.

Amintim că autoarea a lucrat în perioada 2008 -2013 pentru “Charlie Hebdo”. În 2017 premiul a fost câştigat de Olivier Guez cu cartea sa Dispariţia lui Josef Mengele.

Sursa foto: babelio.com

Related Posts

Leave a Reply