Cultural Divers Noutăți

Liiceanu despre Neagu Djuvara: „A fost un cal de rasă vizibil; aristocratul de serviciu; ne-a redat verticalitatea privirii”

Filosoful Gabriel Liiceanu consideră că regretatul istoric Neagu Djuvara, asemenea Aniţei Nandriş, Doinei Cornea sau lui Constantin Noica, face parte dintr-o familie de personalităţi care, prin prezenţa lor fizică şi spirituală, ne-au redat verticalitatea privirii după deceniile de comunism.

Oameni ca Neagu Djuvara, asemenea Aniţei Nandriş, asemeni Doinei Cornea, asemenea lui Noica, în ce mă priveşte, toţi fac parte dintr-o familie, care, prin prezenţa lor fizică şi spirituală, ne-au redat verticalitatea privirii. Ei au fost – iertaţi-mi comparaţia, aşa mi-a venit mie în minte – că au fost în mijlocul masei ăsteia de cai de tracţiune care eram, nemâncaţi şi bătuţi toată ziua, au fost caii noştri de rasă. (…) Câtă vreme a trăit printre noi, asta a fost Neagu Djuvara, un cal de rasă vizibil. A fost „aristocratul nostru de serviciu”, ar fi spus Cioran, dar nu neapărat pentru că era un descendent al lui Basarab, deşi asta îi făcea mare plăcere s-o spună. Nu de-asta a fost aristocrat, pentru că un aristocrat nu este unul care se trage prin sânge dintr-un boier. Avem astăzi, încă în viaţă, boieri de o mare ticăloşie. Foşti turnători activi, decenii, ai Securităţii. Aristocrat ca om de rasă, asta înseamnă aristocrat şi aşa îl gândim toţi pe Neagu Djuvara”, a spus Liiceanu marţi seară, la lansarea Asociaţiei Culturale „Neagu Djuvara”, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, București, relatează Agerpres.

El l-a omagiat pe istoricul Djuvara, care, în lucrările sale, s-a situat „exact pe linia adevărului şi a istoriei” ori, la la fel ca şi Lucian Boia, în slujba „cunoaşterii adevărate a istoriei naţiei”. Liiceanu i-a criticat pe acei istorici care ar avea „scuza că mint, în numele patriotismului”, pe care i-a numit „manipulatori ai istoriei”, „extrem de periculoşi, pentru că sacrifică de fiecare dată adevărul ştiinţific unei conjuncturi politice”.

Noua asociaţie are sediul în apartamentul cunoscut drept „Casa Lovinescu” din bulevardul Mihail Kogălniceanu nr. 49, vizavi de Facultatea de Drept din București.

Rubrică susţinută de magazinul online www.comenzi.md

Redactor: Angela Barbaiani

Related Posts

Leave a Reply