Divers Noutăți

Parascovia Onciu, directoarea Bibliotecii „Transilvania” din sectorul Ciocana al capitalei: În fiecare zi vin la noi, la bibliotecă, peste 400 de persoane

Fiind o cititoare fidelă a Bibliotecii Transilvania, o întâlneam des pe doamna Onciu Parascovia, directoarea instituției, implicată activ în administrarea diverselor programe culturale. De altfel, întreaga echipă găzduiește o serie de expoziții, omagieri, lansări de carte pe care le organizează cu responsabilitate și dăruire.

Am stat de vorbă cu doamna Onciu și ne-a dezvăluit că lucrează la bibliotecă din 1986, de la fondarea ei. Inițial instituția purta numele de bibliotecă de cartier nr.32, iar din 1991 este redenumită în Biblioteca Transilvania. „Avem un nume frumos, menționează directoarea, avem și o colecție de carte frumoasă datorită oamenilor de bună credință, care au adunat cărți din toată Transilvania. Tocmai 10 000 de cărți au venit inițial la Chișinău și ne mândrim că suntem prima biblioteca de carte românească. Am desfășurat multe evenimente frumoase, avem o colaborare bună cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj. Au trecut deja 27 de ani și prietenia noastră continuă. Am primit mii și sute de cărți pe parcursul anilor, în ultimul timp câte 250-280 de titluri de carte selectă.”

Biblioteca a pășit activ în 2019. Funcționează 12 servicii la bibliotecă, 4 sunt din domeniul IT, robotică, povești animate, sunt activități pentru toate vârstele. Bineînțeles, lecturile rămân misiunea și serviciul de bază al instituției. De ani buni se organizează în zilele de vineri, „Ceaiul de le ora patru”, unde sunt invitați diverși scriitori iar la final servesc un ceai cu cititorii.
În luna februarie urmează o serie de evenimente cu Leo Butnaru, la solicitarea cititorilor sunt așteptați scriitorii Claudia Partole și Dumitru Crudu. „400, 500 de persoane ne calc pragul zilnic, afirmă doamna directoare, desigur mulți aleg să navigheze pe internet, dar printre ei sunt mulți cititori fideli, pe care îi atrag colecțiile de carte. Sectorul Ciocana este un sector nou al orașului Chișinău, sunt mulți copii dornici de lecturi”.

În acest an administrația bibliotecii va dedica o serie de evenimente sectorului Ciocana și personalităților în numele cărora sunt numite străzile din sector: Maria Drăgan, Ion Dumeniuc, Igor Vieru, Mircea cel Bătrân.

Related Posts

Leave a Reply