Cultural Noutăți

Casa-Muzeu „Alexandru Donici” va fi transformată în filială a Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”

Casa-Muzeu „Alexandru Donici” din comuna Donici, raionul Orhei, va fi transferată în administrarea Ministerului  Educației, Culturii și Cercetării (MECC). Aceasta urmează să fie transformată în filială a Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”. 

Casa-muzeu „Alexandru Donici” își are sediul în conacul care a aparţinut familiei fabulistului Alecu Donici, construit în a doua jumătate a secolului XVIII şi restaurat în a doua jumătate a secolului XX. Acesta este amplasat pe un teren cu o suprafață de 6.252 m2, dintre care suprafaţa expoziţională se extinde pe 118,9 m2.

Instituția deţine un potențial expozițional de importanță nu doar locală, dar și națională, alcătuit din lucrări de artă plastică, pictură, grafică, desen, artă decorativă, facsimiluri ale unor documente relevante despre viaţa şi activitatea familiei Donici, piese cu caracter etnografic, precum şi obiecte de mobilier.

Muzeul este vizitat anual de circa 18.000 de vizitatori, iar specialiştii organizează circa 300 de ghidaje atât pentru localnici, cât şi pentru turiştii străini. Prin proiectele sale educaţionale, culturale şi prin participarea la evenimentele cu caracter naţional şi internaţional organizate, Casa-muzeu „Alexandru Donici” va contribui la dezvoltarea turismului în zonă.

Rubrică susţinută de magazinul online www.comenzi.md

Redactor: Angela Barbaiani

Related Posts

Leave a Reply