Cultural Divers Noutăți

La Muzeul Naţional de Artă din Chişinău au fost expuse peste 70 de păpuşi japoneze

Japonia nu este vestită doar pentru invenţii şi tehnologii moderne în Republica Moldova, dar şi prin cultură. La Muzeul Naţional de Artă din Chişinău a fost inaugurată o expoziţie inedită… de păpuşi japoneze. Vernisajul a stârnit un interes deosebit din partea publicului, care a făcut ca sala să fie neîncăpătoare, transmite tvrmoldova.md

Păpușa ocupă un loc aparte în cultura Japoniei. Fiecare păpușă are o semnificație distinctă și un scop bine definit, care sunt strâns legate de viața cotidiană.
Tradițiile vechi japoneze, cum ar fi Hina Matsuri (Festivalul fetelor), au format această cultură unică de păpuși. Această pasiune tradițională pentru păpuși a dus la convingerea că păpușile nu sunt doar jucării pentru copii, ci și opere de artă care trebuie expuse și admirate. Plus la toate, teme specifice spectacolelor Noh și Kabuki au fost întroduse în cultura păpușilor, creând, astfel, stiluri nelimitate. În prezent, meseriașii, care folosesc metode vechi, creează păpuși tradiționale japoneze, înalt apreciate de către cei pasionați de arta decorativă.
De-a lungul timpului, mulți artiști au creat păpuși japoneze unice pentru lumea artei decorative. Păpușile japoneze se caracterizează prin expresivitatea lor facială. Acestă expresivitate se obține prin sculptarea cu atenție a stratului exterior al cochiliei pulverizate, care acoperă fețele păpușilor. O altă caracteristică importantă o reprezintă cromatica deosebit de frumoasă a păpușilor care demonstrează bogăția costumului vechi și a spectacolului. Această expoziție prezintă modele variate de păpuși, unice în felul lor.

Vernisajul de păpuşi japoneze a fost organizat cu suportul Ambasadei Japoniei la Chişinău. Expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei până pe data de 10 martie.

Rubrică susţinută de magazinul online www.comenzi.md

Related Posts

Leave a Reply