Noutăți

Lansarea cărții „Jurnalul micului călător din Chișinău”, de Victoria Fonari

Claudia Partole, moderatoarea Salonului literar-artistic „La Creangă”, vă invită la lansarea cărții „Jurnalul micului călător din Chișinău” de Victoria Fonari, ilustrată de Alexandru și Andreea Jangă.

Evenimentul va avea loc la data de 28 aprilie 2021, la ora 12:00.
Cartea, apărută la editura „Pontos”, va fi prezentată de autoare și elevii claselor a III-a „C” și a III-a „D” de la Liceul Teoretic „Doina și Ion Aldea-Teodorovici” (învățătoare Aurelia Ababii, Rodica Mihalachi).
Invitat special: Tatiana Sîrbu, dr. în științe biologice, șef laborator la Grădina Botanică Națională.
Puteți participa la întâlnire, accesând link-ul pe Zoom:
https://us02web.zoom.us/j/88213842153 sau să urmăriți evenimentul live (link aici) pe pagina Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” pe Facebook. 

Victoria Fonari, scriitoare, eseistă, conferențiar universitar, absolventă a Universității de Stat din Moldova, Facultatea de Litere, specialitatea: limba și literatura română și limba latină. A debutat editorial cu Zbor în antiteză în 2000. Membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Cărți publicate:

Volume de poezii:

Zbor în antiteză /prefaţă: Arcadie Suceveanu/ ed. Museum, Chişinău, 2000;

Sarea pasiunii /prefaţă: Mihai Cimpoi/ ed. Pontos, Chişinău, 2005;

Aleile de corali, ed. Gens Latina, Alba-Iulia, 2012;

Umbra fulgului, versuri, ed. Dunărea de jos, Galați, 2013;

La marginea absolutului. Au bord de l’absolu, ed. Foxtrot, Chișinău, 2016.

Critică literară:

Factorii intelectual şi sentimental în opera lui Aureliu Busuioc / prefaţă Mihail Dolgan, postfaţă Andrei Ţurcanu/ CEP USM, Chişinău, 2003.

Hermeneutica literară, CEP USM, Chişinău, 2007,

Proiecții ale mitului în creația lui Victor Teleucă, Leo Butnaru și Arcadie Suceveanu /Prefață: prof. univ. dr. Gheorghe I. Manolache/ ed. Foxtrot, Chișinău, 2013,

Cărți pentru copii:

Abecică. FEP Elena-V.I. Carte, Chişinău, 2005;

Şcoala steluţelor, ed. Grafema Libris, Chişinău, 2009.

Premii:

2016 – Titlu de Poetă a Iașilor, în cadrul Festivalulului Internațional, Ediția a III-a „Poezia la Iași”, oferit de Primăria Municipiului Iași.

2016 – Diplomă de Excelență pentru cartea „La marginea absolutului” decernată de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

2016 – Mențiune pentru volumul „La marginea absolutului” la Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, Ediția a XX-a.

2014 – Premiul „Vasile Coroban” pentru exegeze filologice pentru monografia „Proiecții ale mitului în creația lui Victor Teleucă, Leo Butnaru, Arcadie Suceveanu”, Editura Foxtrot, 2013. Premiul acordat la Salonul Internațional de Carte, Ediția a XXIII-a consacrată Integrării Europene a Republicii Moldova și a Anului Dumitru Matcovschi, organizat de Biblioteca Națională, Comisia Națională pentru UNESCO.

21 martie 2012 – Laureată a Concursului „Cea mai frumoasă poezie de dragoste”, Uniunea Scriitorilor din Moldova

2004 – Locul II la Concursul de Poezie din a. (în limba italiană), Ediţia a 4-a, oraşul Galatone, Italia.

Laureat al premiilor săptămânalului „Literatura şi arta” anii 2008, 2009, 2010, 2014, 2016 pentru critică; 2017 pentru poezie.

Related Posts