Noutăți Noutăți editoriale

Acum noi suntem anticii. O seară poetică cu Generația 90: Dumitru Crudu, Iulian Fruntașu, Ana Rapcea, la Librăria din Centru

Acum noi suntem anticii. O seară poetică cu Generația 90: Dumitru Crudu, Iulian Fruntașu, Ana Rapcea, la Librăria din Centru. Astăzi la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea antologiei Acum noi suntem anticii. Antologia Generației 90, de Răzvan Țupa și Adrian Ciubotaru, fotografii de Andrei Moraru, apărută la Editura Cartier în Cartier de colecție.

IULIAN FRUNTAȘU, născut la 5 iulie 1970 în Chișinău. Poet, politolog, istoric, diplomat. Cărți de poezie publicate: Beata în marsupiu (Editura Cartier, Chișinău, 1996); God’s Ear (microantologie bilingvă englezo-română, Slow Dancer Press, Londra, 1998); St.Bosnia Blues (volum bilingv englez-român, Editura Cartier, Chișinău, 2006); Să fi fost totul o mare păcăleală (Editura Cartier, Chișinău, 2016).
„Îndrăznesc să afirm că între poezia lui Fruntașu și «corpul ei sensibil ca un nerv dezgolit speriat de însăși existența lumii înconjurătoare» există o armonie perfectă; că, în ultimă instanță, poezia este anume «o reflectare invers proporțională a corpului». Ca unul care a învățat lecția barthiană acolo unde îmbrăcămintea se cască?), poetul își va îmbrăca Beata în… marsupiu și va păși cu dreptul, ba nu, cu ambele picioare – ca un cangur sadea! – în literatură.” (Em. Galaicu-Păun)

ANA RAPCEA, născută la 27 iunie 1977 în Peresecina, Orhei. Poetă, ziaristă. Cărți de poezie publicate: Dumnezeu răstoarnă clepsidrele (Editura Arc, Chișinău, 1999); Dulceață de coarne (Editura Lumina, Chișinău, 2011); Când lumina se clatină (Editura Arc, Chișinău, 2018).
„… poezia ei ține de combustia existențială, de momentele liminale care își caută expresia poetică. Ceea ce nu înseamnă că pentru Ana Rapcea poezia ar fi doar o defulare. Este vocație și destin, cu o miză a simbiozei textului cu acutizările existențiale, cu marile întâmplări ale vieții. Nu e un „capriciu”, cum scrie ea într-o ars poetica, este un dat care își configurează formele când poeta acumulează stări, emoții, gânduri, adică materie umană ce caută să se decanteze poetic.” (Nina Corcinschi)

DUMITRU CRUDU, născut la 8 noiembrie 1967 în Flutura, Ungheni. Poet, dramaturg, prozator. Cărți de poezie publicate: Falsul Dimitrie (Editura Arhipelag, Tg.Mureș, 1994); E închis, vă rog nu insistați (Editura Pontica, Constanța, 1994); Șase cânturi pentru cei care vor să închirieze apartamente (Editura Paralela 45, Pitești, 1996); Pooooooooooate (Editura Vinea, București, 2004); Eșarfe în cer (Editura Cartier, Chișinău, 2012); La revedere, tată (Editura Tracus Arte, București, 2015); Strigătele de sub apă (Editura Vinea, București, 2015); Cinci poeme din Rotterdam (Editura Charmides, Bistrița, 2017). A lansat în 1998, împreună cu Mariu Ianuș, „Manifestul fracturismului”. În 2014, îi apare la Editura Cartier antologia Falsul Dimitrie, tradusă și editată în poloneză în 2018. Distins cu mai multe premii literare naționale și nominalizat la Premiul Poetul European al Libertății (2018).
„Întotdeauna am considerat că Dumitru Crudu este unul dintre cele mai valoroase daruri pe care ni le-a făcut, temporar sau nu, Moldova. Acest autor, atât de special, și-a impus discursul literar, cultural, fără a utiliza un discurs aferent politic, ceea ce mi se pare extrem de important pentru un poet ca el. Pentru că mai cred, în plus, că Dumitru Crudu rămâne fundamental un poet, orice gen literar ar aborda.” (Svetlana Cârstean)

P. www.comenzi.md, magazinul tău online

Related Posts