Noutăți Recomandările cititorilor

Romanul „Vara în care mama a avut ochii verzi“ de Tatiana Țîbuleac premiat dublu la Gala Premiilor revistei „Observator cultural”

Luni, 16 aprilie 2018, la Teatrul Odeon din București, a avut loc cea de-a XII-a ediţie a Galei Premiilor revistei „Observator cultural”, în cadrul căreia au fost  acordate premii la șase categorii: „Critică/Istorie şi teorie literară“, „Proză“, „Poezie“, „Eseistică/Publicistică“, „Memorialistică“ și „Debut.

Vara în care mama a avut ochii verzi de Tatiana Țîbuleac, apărut la Editura Cartier, a luat Premiul pentru proză împreună cu Mandarina de Răzvan Petrescu, Editura Curtea Veche. De asemenea, Premiul Observator Lyceum  (decernat de liceenii din București) a mers la Tatiana Țîbuleac.

Ceilalți laureați ai Premiilor Observator Cultural 2018 au fost:

Critică/Istorie şi teorie literară: Gelu Ionescu, Cartea lui Prospero. Eseuri despre douăsprezece piese de William Shakespeare, Humanitas;

Poezie: Dan Coman, Insectarul Coman, Charmides și Vlad Moldovan, Glitch, Charmides;

Eseistică/Publicistică: Claudiu Turcuș, Împotriva memoriei. De la estetismul socialist la noul cinema românesc, Eikon;

Memorialistică: Elena Stancu, Cosmin Bumbuț, acasă, pe drum. 4 ani teleleu, Humanitas

Debut: Adriana Stan, Bastionul lingvistic. O istorie comparată a structuralismului în România (critică), MNLR

Premiul Opera Omnia „Gheorghe Crăciun: Gabriela Adameșteanu.

„Tatiana Țîbuleac a reușit un tur de forță cu acest prim roman al ei. Începutul, un overflow de imagini furioase și hipnotice, aduce bine cu Portocala mecanică de la un punct încolo, furia începe să se domolească, înlocuită de o visătorie paranoidă coagulată în jurul figurii mamei, generând la foc continuu fraze cu nimic mai prejos decât cele ale Aglajei Veteranyi; iar ultima treime a romanului, în care o mamă bolnavă de cancer și un fiu așteaptă moartea împreună – ei bine, pentru intensitatea ei atât de particulară nu îi pot găsi Tatianei Țîbuleac vreun corespondent. Scurt și intens, romanul ei splendid impune o prozatoare de la care am cele mai mari așteptări.” (Radu VANCU)

„Întregul text (roman? poem?) este negocierea unei împăcări între conștiința tulburată a tânărului și mama sa muribundă, care redescoperă într-o ultimă vară împreună, petrecută într-un sătuc francez, o liniște care le‑a lipsit întreaga viață. (…) …paginile care‑i pun față în față pe adolescentul care se îmblânzește sub soarele verii și pe mama sa muribundă, care slăbește și pare a renaște/a se transforma în proximitatea morții, sunt, o spun cu toată responsabilitatea, de cea mai înaltă calitate. Adică superbe, mai pe șleau…

Tatiana Țîbuleac a scris o carte absolut memorabilă.”  (Bogdan-Alexandru STĂNESCU)

Tatiana Țîbuleac s-a născut la 15 octombrie 1978 în Chișinău, Republica Moldova. Absolventă a Liceului „Iulia Hasdeu” din Chișinău; licențiată a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării a USM. Devine cunoscută publicului larg în 1995, când inițiază rubrica „Povești adevărate” în cotidianul Flux. Din 1999 face parte din echipa PRO TV Chișinău în calitate de reporter, editor și prezentatoare de știri. Stabilită actualmente la Paris, unde lucrează în domeniul audiovizualului. Are un blog: tatianatibuleac.net.

Debut editorial cu Fabule moderne, Editura „Urma Ta”, Chiși­nău, 2014; ediția a II-a, Editura „Libris Editorial”, Brașov, 2016. Cea de-a doua carte, Vara în care mama a avut ochii verzi, Editura Cartier 2017, este distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. În nici un an de la apariție s-au vândut 4500 de exemplare în patru ediții. Drepturile au fost vândute pentru limba franceză și portugheză. În curând la Editura Cartier va apărea Grădina de sticlă, al doilea roman al Tatianei Țîbuleac.

Cărţile pot fi găsite pe www.cartier.md sau în librăriile din oraş

Sursa foto aici

Related Posts

Leave a Reply