Internațional Noutăți

Scandal la instituţia care decernează premiul Nobel pentru Literatură

Academia suedeză, una dintre cele mai reputate instituții din țara scandinavă implicată în scandaluri în care se vorbește despre bani și mușamalizări de acțiuni cu conotație sexuală, potrivit rfi.ro

Scandalul e mare acum în Suedia, totul a început în noiembrie când, în plină campanie #metoo, 18 persoane de sex feminin l-au acuzat pe soțul poetei Katarina Frostersson, și ea membră a Academiei, de acțiuni indecente și hărțuire sexuală.

Acesta conduce împreună cu soția sa clubul privat “The Forum” care a beneficiat în multe rânduri de subvenții din partea Academiei. Acțiunile cu conotație sexuală se pare că au avut loc atât acolo, cât și în alte proprietăți pe care Academia suedeză le deține în Stockholm și Paris.

Până una alta însă, problemele sunt doar la început pentru Academia suedeză. Asta, pe de o parte pentru că membrii săi sunt aleși pe viață, iar în cazul în care ei renunță la fotoliu, acesta este ținut vacant până ei mor, iar pe de alta pentru că, din cele 18 fotolii, 7 sunt deja goale, iar asta aduce numărul votanților la 11, cu un membru mai puțin față de cvorumul de minim 12 care poate alege noi membri în cazul unul loc rămas vacant.

Și totuși, ce se poate face pentru ca Academia suedeză, ce a fost creată în 1786 să poată continua să funcționeze? Poate cineva să rezolve criza? Răspunsul este da, regele Suediei. Carl Gustav al XVI -lea a făcut o declarație în care a spus că își va folosi prerogativele pentru a schimba regulile Academiei, astfel încât membrii acesteia să aibă posibilitatea de a-și da demisia și de a fi înlocuiți.

Sursa foto rfi.ro

Related Posts

Leave a Reply