Noutăți Noutăți editoriale

Iulian Ciocan vă invită la o lansare-lectură a „Damei de cupă”, Chişinău, Librarius

Un funcționar corupt. Un mare oligarh care e în minţile tuturor. O jurnalistă supărată. Un prozator minimalist. Chișinău. O groapă imensă care poate distruge capitala. Toate aceste detalii se împletesc maiestuos în proza lui Iulian Ciocan – romanul Dama de cupă (Polirom, 2018)

Iar dacă sunteți curioși să-l cunoașteți pe autor și să descoperiți, cât mai curând, acest roman, autorul vă invită la o lansare-lectură a Damei de cupă.

Așadar, sunteți așteptați joi, 10 mai, ora 18:00, la Librarius, strada Pușkin 22. Pagina evenimentului o găsiţi aici

Invitat: Vitalie Ciobanu
Moderator: Doina Fikhman de la haibun.md

Iulian Ciocan (n. 6 aprilie 1968, Chișinău, Republica Moldova) este prozator, publicist și critic literar. Comentator al postului de radio Europa Liberă. Romane publicate: Înainte să moară Brejnev (Polirom, 2007; Traducere în limba cehă la Dybbuk, 2009); Tărîmul lui Sașa Kozak (Tracus Arte, 2011; traducere în limba slovacă la Kalligram, 2015; traducere în limba franceză la Belleville, 2017); Iar dimineața vor veni rușii (Polirom, 2015). A publicat proză în reviste și antologii din SUA, Germania, China, Cehia, Bulgaria, Belgia și Brazilia. Invitat la PEN World Voices (2011), la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere, Iași (2015) și la Noaptea Literaturii din Amsterdam (2016).

Citiţi un mic fragment din carte, preluat de pe haibun.md

Mulţimea ocupase aproape tot holul Primăriei şi colegii gardianului bătrîn, vizibil timoraţi, abia reuşeau să împiedice revărsarea puhoiului de oameni nervoşi în întreaga clădire. Şi toţi aceşti oameni începură să urle şi să tropăie cînd îl văzură pe Denis Cartof coborînd scările. Zbierau din adîncul bojocilor o femeie isterică, stacojie, cu un prunc în braţe, cîteva gospodine îmbrobodite şi transpirate, cu sacoşe mari, un ochelarist viclean cu un aparat de fotografiat, un adolescent cu capul alungit şi altul cu urechile căzute, un bărbat obez, îmbrăcat într-un şort multicolor, o tînără ciupită de vărsat cu un bătător de covoare în mînă, un bărbat robust-electrizat, cu o sticlă de bere la subsuoară, un copil bezmetic care sugea Chupa Chups, o doamnă impozantă, care flutura un evantai imens, doi tineri îmbrăcaţi în treninguri care mai şi suflau în vuvuzele, un bătrîn perfid şi băşinos, cu o greblă pe umăr… Iar deasupra acestei gălăgii insuportabile trona urletul individului deşirat cu portavoce, dezbrăcat pînă la brîu.

Denis Cartof înlemni, nemaiştiind dacă vrea să mai discute cu această gloată pestriţă şi nemiloasă. La un moment dat, o roşie stricată, aruncată într-o doară de o gospodină îmbrobodită, explodă în capul primarului uluit. Preţ de cîteva clipe se aşternu o linişte adîncă. Apoi răgetul demenţial al mulţimii zgudui Primăria ca un cutremur puternic. Denis Cartof şi Adrian Coteţov o luară la sănătoasa spre biroul primarului, iar protestatarii se repeziră după ei, călcîndu-i în picioare pe nefericiţii gardieni.

Related Posts

Leave a Reply