Cartea pentru adolescenți Noutăți

Editura Arc vă invită la o seară de poezie cu poeți flamanzi și olandezi

Editura Arc vă invită la o seară de poezie cu poeți flamanzi și olandezi. Evenimentul va avea loc vineri, 18 mai, ora 17.30, în incinta Librarius de pe strada Unirii Principatelor 3 (Flacăra). Participă Lucia Țurcanu, Vitalie Ciobanu, Sergiu Orehovschi, Grigore Chiper, Maria  Tonu. Sunt invitați toți doritorii.

New Romantics
Autor: Michael Vandebril

Traducere din neerlandeză de Doina Ioanid și Jan H. Mysjkin

Michaël Vandebril creează cu brio o lume sofisticată a evaziunii, în care își poate acorda un moment de răgaz: pe durata unui poem. New Romantics este un volum plin de poeme insidioase și amețitoare, care respiră spiritul poeților romantici precum Baudelaire, Rilke și Gilliams, evocând în același timp muzica New Wave hipnotică și synthpop de la sfârșitul anilor ’70 și începutul anilor ’80. Poezia lui Michaël Vandebril este încărcată de emoție, corporală, cizelată. Frumusețea de dandy, luxuria și suferința se contopesc într-o experiență a poeziei îmbătătoare.

Michaël Vandebril (n. 1972) și-a făcut debutul în 2012, cu volumul Het vertrek van Maeterlinck (Exilul lui Maeterlinck), care a avut mai multe tiraje și a obținut Premiul Herman de Coninck precum și o nominalizare la Premiul C. Buddingh’ la festivalul Poetry International de la Rotterdam. Este un oaspete binevenit la festivalurile internaționale de poezie. Între timp, poemele sale au fost traduse în opt limbi. Odată cu New Romantics, ne dă un nou volum fascinant.

Poetule, piaptănă-ți părul! Cincisprezece poeți neerlandezi
Selecție și prezentare de Jan H. Mysjkin


Antologia „Poetule, piaptănă-ți părul!” însumează cincisprezece poeți neerlandezi contemporani: de la Cees Nooteboom, născut în 1933, până la Hannah van Binsbergen, născută în 1993. Între cei doi, descoperim poeți diferiți, precum K. Schippers (care vine dinspre Dada), H.C. ten Berge și Arnoud van Adrichem (buni cunoscători ai poeziei din SUA), Menno Wigman (mlădiță a „fin de siècle”), Marije Langelaar (venită dinspre artele plastice).

Cu picioarele afară. Cincisprezece poeți flamanzi
Autor: Selecție și prezentare: Jan H. Mysjkin

Volumul de față cuprinde 15 poeți flamanzi în viață, din toate generațiile, și propune un evantai de forme poetice dintre cele mai diverse, de la poezia așa-zis concretă a lui Mark Insingel la cea a rezonanțelor sociale a lui Charles Ducal, de la poezia livrescă a lui Erik Spinoy la cea prozaic-performativă a lui Andy Fierens, de la poezia intimist-minimalistă a lui Inge Braeckman la cea explozivă a lui Christophe Vekeman.

 

Cărțile pot fi cumpărate la Librarius în ziua evenimentului sau la oricare librărie PRO NOI, Librarius din oraș. Vedeți detalii aici.

Related Posts

Leave a Reply