Noutăți

Cunoscutul prozator, eseist, publicist şi traducător Vladimir Beşleagă a împlinit 87 de ani

Cunoscutul prozator, eseist, publicist şi traducător Vladimir Beşleagă, fost deputat în primul Parlament al R. Moldova, laureat al Premiului de Stat, a împlinit 87 de ani, informează MOLDPRES.

Scriitorul Vladimir Beșleagă s-a născut la 25 iulie 1931, în satul Mălăieşti, raionul Grigoriopol. În 1955 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova. A făcut doctorantura la aceeaşi instituţie, având ca temă de studiu „Liviu Rebreanu, romancier”.

Şi-a început activitatea literară în anii ’60. A colaborat la publicaţiile „Chipăruş”, „Cultura Moldovei”, „Tinerimea Moldovei” și a fost redactor-şef adjunct la revista „Nistru”. De asemenea, a activat în calitate de secretar al Comitetului de Conducere al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1971-1976), precum și de director al Muzeului Republican de Literatură „D. Cantemir” (1988). A fost deputat în primul Parlament al R. Moldova (1990-1994).

A semnat romanele „Acasă”, „Ignat şi Ana”, „Durere”, „Sânge pe zăpadă”, „Cumplite vremi”, „Viaţa şi moartea nefericitului Filimon” ș.a. Vladimir Beșleagă este autorul mai multor cărţi de proză, de jurnal şi lucrări dramatice: „Dialoguri literare”, „Hoţii din apartamente”, „Ţipătul lăstunului”, „Centenar Vasile Coroban: 1910-2010: Omul de spirit”, „Destine transnistrene”, „Misterioase sfere”, „Morţii cei vii şi viii cei morţi”, „Nunta de aur”, ultima fiind jucată în premieră (2013) la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, „Voci sau dublul suicid din zona lacurilor” ș.a.

Scriitorul și editorul Gheorghe Erizanu face un rezumat pe blogul său ai vieții scriitorului în 21 de însemnări:

1. La 25 iulie 1931, la Mălăiești, raionul Grigoriopol din Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească din componența RSS Ucraineană, se naște din iubirea lui Vasile și Eugenia Beșleagă primul și singurul lor copil. Vasile Beșleagă, care făcea munci în satul de coloniști germani Kassil, era încântat de gospodăriile coloniștilor. Copilul a fost numit nemțește: Adolf.

2. Peste câțiva ani, când bunica și mama l-au botezat într-ascuns, preotul ortodox rus din sat a zis că nu botează cu numele catolic Adolf. Și atunci a fost botezat cu numele Vladimir, numele preotului.

3. În diploma de mențiune pentru succese la învățătură, scrisă în ucraineană, cu portretele aurite ale lui Lenin și Stalin, numele elevului din clasa întâi era Vladimir Beșleagă.

4. Copiii îi ziceau Adik.

5. Vasile Beșleagă a fost arestat într-o noapte de februarie 1944 de către soldații nemți. Era o listă cu vreo 12 bărbați din sat bănuiți că au legături cu partizanii. Au fost duși și interogați la Tiraspol. Vasile Beșleagă a fost unicul dintre ei care a scăpat cu viață. Și-a demonstrat loialitatea față de trupele germane cu numele feciorului, Adolf.

6. Un bărbat pleacă din casă, când se desparte de nevastă, doar cu patefonul. În una din plecări Vasile Beșleagă a luat într-o mână patefonul și în cealaltă pe Adolf. La poartă i-a oferit o opțiune feciorului. „Mergi cu mine sau rămâi cu mamaia?!” Adolf a preferat să rămână cu mama. Și atunci tatăl i-a dat cu patefonul în cap. De atunci Vladimir Beșleagă a început să prețuiască muzica.

7. În 1941 Stalin ordonase ca toți locuitorii din apropierea frontului să ardă casele, grânele și să se retragă în interiorul țării. Familia Beșleagă a ajuns până aproape de Odessa. Nemții au mers cu mult în adâncul teritoriului URSS. Atunci au decis să se întoarcă acasă. Mergeau pe jos. Un camion german i-a ajuns din urmă. A oprit. A coborât un soldat german. L-a mângâiat pe obraji pe Adolf. „Malenkii bolșevik?!” Și bucuros că a văzut un bolșevik mic s-a urcat în mașină și a plecat. Citește continuarea aici

 

sursa foto: www.cartier.md

Related Posts

Leave a Reply