Divers

Povestea românului care a sculptat capul statuii lui Isus din Rio de Janeiro

Monumentul Cristo Redentor, Cristos Mântuitorul, din Brazilia, de pe muntele Corcovado, a fost planificat să fie ridicat cu ocazia aniversării a 100 de ani de la declararea independenței Braziliei. Monumentul de mari dimensiuni este opera sculptorului francez Paul Landowski, aminteşte rfi.ro în rubrica Pagină de istorie.

Dar cum a ajuns un român să lucreze la grandiosul monument, ridicat tocmai în Brazilia? Devenind celebru în Franța ca portretist, sculptorul român Gheorghe Leonida a fost inclus de către Paul Landowski în echipa care a început să lucreze la statuia gigantică de la Rio de Janeiro în 1922.

Monumentul, reprezentativ pentru Art Deco, are o înălțime de 30 metri, lățimea la nivelul brațelor 28 metri și o greutate de 635 tone. În soclu se află o capelă unde pot intra 150 de persoane. Sculptorul român a fost însărcinat să realizeze capul statuii Mântuitorului.

Gheorghe Leonida era originar din Galați. A urmat studiile la departamentul de sculptură a Conservatorului de Arte Frumoase. A debutat în 1915, la un salon național. După ce a luptat în Primul Război Mondial, Gheorghe Leonida și-a continuat studiile de artă în Italia, timp de trei ani. În decursul activității sale a primit premii la Roma (pentru lucrarea Reveil) și Paris (pentru lucrarea Le Diable).

În 1925, s-a mutat la Paris, unde Paul Landowski tocmai primise contractul pentru realizarea statuii gigantice Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro. După ce îl sculptase pe diavol, Gheorghe Leonida a fost angajat de către Landowski să sculpteze capul statuii lui Isus. Lucrarea a început în 1926 și a fost finalizată în 1931.

Lucrările sale pot fi văzute acum la Castelul Bran, Muzeul Național de Artă și în alte muzee importante din București. A murit în primăvara anului 1942, după ce a cazut de pe acoperișul casei familiei sale din București, în timp ce culegea flori de tei.

Sursa foto aici

Related Posts

Leave a Reply