Cultural Noutăți

Mihai Șora, filosof și eseist român, inclus în lista celor 28 de oameni care vor influenţa Europa

Mihai Şora a fost inclus de Politico Europa pe lista personalităţilor ale căror idei şi acţiuni pot schimba Europa, în 2019. Alături de filosoful român în vârstă de 102 de ani se află ministrul italian de Interne Matteo Salvini, premierul spaniol Pedro Sanchez şi liderul laburist britanic Jeremy Corbyn.

Despre Mihai Şora, Politico a scris că a devenit imaginea publică a protestelor antiguvernamentale, o prezenţă obişnuită la demonstraţiile de stradă din România şi un critic al legilor care afectează lupta anticorupţie. În total, este vorba de o listă de 28 de personalităţi, împărţită în trei categorii – oameni care acţionează, oameni care visează şi oameni care perturbă, transmite digi24.ro

Mihai Şora s-a născut la 7 noiembrie 1916, la Timişoara. Dupa studii de filozofie la Universitatea din Bucuresti (1934-1938), unde l-a avut profesor, printre altii, pe Nae Ionescu, a plecat la Paris, unde a obţinut titlul de doctor în filozofie, devenind pentru o vreme cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique. Revenit în ţară, se dedică unei vaste activităţi editoriale, regândind din temelii colecţia “Biblioteca pentru toţi”, în care vor apărea în deceniile şapte, opt şi nouă cele mai importante cărţi ale culturii universale. Din anii ’70 a început să publice dialoguri filozofice în revistele literare, care mai târziu vor alcatui cărţi de referinţă în filozofia românească. Dupa 1990 a fost membru fondator al Grupului pentru Dialog Social şi a ocupat fotoliul de ministru al Invăţământului în primul guvern de după revoluţie. Operele cele mai cunoscute: Du dialogue interieur (Gallimard, 1947 — Despre dialogul interior, trad. rom. Humanitas, 1995; 2006); Sarea pamantului (1978; Humanitas, 2006); A fi, a face, a avea (1985; Humanitas, 2006); eu&tu&el&ea sau dialogul generalizat (1990; Humanitas, 2007). Alte detalii aici.

Related Posts

Leave a Reply