Lansări de carte Noutăți

Oleg Serebrian, scriitor, istoric, politolog şi diplomat lansează la Chişinău ediția a doua a romanului Woldemar

Librăria din Centru găzduieşte lansarea romanului Woldemar, de Oleg Serebrian, scriitor, istoric, politolog şi diplomat. Cartea a apărut la Editura Cartier în colecția Cartier popular. 

„Pornind de la teza psihologului rus Lev Vâgotski referitoare la «criza de la șapte ani», când personalitatea individuală prinde cheag, Oleg Serebrian surprinde în romanul său Woldemar momente definitorii din evoluția unui copil dotat cu o rară inteligență și o sensibilitate ieșită din comun. Woldemar trăiește o dramă psihologică a diferenței, simțindu-se înstrăinat față de ambientul său social, identificându-se mai degrabă, sub influența bunicilor, cu valorile și spiritul vremurilor de mult apuse ale lumii interbelice și punând sub semnul întrebării falsele axiome propagate de regimul sovietic. Criza psihologică devine criză epistemologică, dubiile lui Woldemar se extind asupra realității în sine. Se întreabă dacă lumea care-l înconjoară nu este doar o proiecție a minții sale, un vis sau visul unui vis. Deosebita măiestrie a scriitorului iese în evidență nu în ultimul rând prin felul în care trăirile și reflecțiile copilului Woldemar, relatate la persoana întâi singular, sunt trecute prin filtrul aceluiași «eu» ajuns la maturitate și dublate de viziunea din exterior a bunicii sale Marta Skawronski, «o așchie rătăcită a vechii nobilimi habsburgice». Cu acest roman, care îmbină finețea analizei psihologice cu pertinența observației sociale și măiestria evocării peisajului bucovinean, Oleg Serebrian creează o capodoperă a literaturii române contemporane.”Dr. Anneli Ute Gabanyi, politolog şi critic literar (Germania)

Oleg SEREBRIAN (n. 1969) este scriitor, istoric, politolog şi diplomat. Este licențiat în istorie și drept al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (1992) și magistru în relații internaționale al Institutului European din Nisa (1993). A urmat specializări la Școala Națională de Administrație din Paris și la universitățile din Edin­burgh şi Birmingham. În 1998 a susținut doctoratul în științe politice.
În 1998-1999 a fost purtător de cuvânt al MAE al Republicii Moldova, între 1999 şi 2005 a fost prorector al Universității Libere din Moldova, fiind ulterior profesor invitat la diverse centre universitare din Europa de Vest și SUA. În 2010-2015 a fost Ambasador al Republicii Moldova în Franța și pe lângă UNESCO, iar din 2015 este Ambasador al Republicii Moldova în Germania. Din 2013 este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Pentru activitatea academică și publicistică a fost decorat de președintele român Emil Constantinescu cu Ordinul Național „Steaua României” (2000) și de președintele francez François Hollande cu Ordinul Național de Merit (2015). În anul 2012, pentru romanul Cântecul mării (Ed. Cartier, 2011), a fost distins cu premiul special al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

Evenimentul va avea loc Miercuri, 24 aprilie, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău.

Related Posts

Leave a Reply