Internațional Noutăți

Guvernul de la Ankara a distrus 300.000 de cărți și manuale în ultimii 3 ani. O carte de matematică a fost interzisă pentru că prezenta iniţialele lui Gülen într-o problemă de tipul „din punctul F în punctul G”

Peste 300.000 de cărţi au fost scoase din şcolile şi bibliotecile turceşti şi distruse după tentativa de lovitură de stat eşuată din 2016, anunță ministrul turc al Educaţiei. Cărţile au fost distruse ca urmare a operaţiunii întreprinse de Guvern în legătură cu Fethullah Gülen, clericul musulman stabilit în Statele Unite care este acuzat de guvernanţii turci că a instigat în 2016 la lovitura de stat militară eşuată, transmite rfi.ro.

Potrivit site-ului Turkey Page, care se descrie drept „un mic grup de jurnalişti tineri care încearcă să fie voce pentru tinerii turci care suferă sub un regim opresiv”, în 2016 o carte de matematică a fost interzisă pentru că prezenta iniţialele lui Gülen într-o problemă de tipul „din punctul F în punctul G”. În decembrie 2016, ziarul BirGün a anunţat că 1,8 milioane de manuale au fost distruse şi republicate întrucât exista cuvântul „Pennsylvania”, unde locuieşte Gülen, într-o incintă păzită. Străzile din Ankara cu numele lui Gülen au fost redenumite.

Organizaţiile care luptă pentru libertatea de exprimare s-au arătat alarmate de comentariile ministrului turc al Educaţiei. “În doar trei ani, piaţa publicaţiilor din Turcia a fost decimată, cu 29 de edituri închise din cauza unui decret urgent pentru că ar fi răspândit „propagandă teroristă”, a transmis PEN International.

Potrivit unui raport din 2018 al organizaţiei din Marea Britanie, ca urmare a decretului, 200 de trusturi de presă şi publicaţii au fost închise, 80 de scriitori investigaţi şi persecutaţi şi 5.822 de academicieni demişi din 118 universităţi publice.

Related Posts

Leave a Reply