Divers Noutăți

Interesul scăzut față de lectură – de vină ar fi tehnologiile, discuții la Biblioteca Națională

Doar lectura poate dezvolta o personalitate. Lectura este astăzi un fenomen în schimbare. În ultima perioadă a scăzut interesul oamenilor față de lectură, iar de vină ar fi tehnologiile. Acestea capătă o amploare care nu poate fi controlată, astfel riscăm să ajungem fără personalități care să gândească. Opiniile au fost exprimate în cadrul conferinței internaționale „Lectura ca bază pentru cultură, cunoaștere și dezvoltare”, desfășurată la Biblioteca Națională (BNM), la care au participat bibliotecari și specialiști în domeniul educației, transmite IPN.

Directorul general al BNM, Elena Pintilei, a spus că lectura este importantă pentru dezvoltare copilului, a tânărului, dar și a adultului. Elena Pintilei afirmă că lectura capătă în ultima perioadă noi forme. Cartea tradițională s-a transformat în carte electronică. Întrucât informația tradițională poate fi obținută în format electronic. În opinia Elenei Pintilei, important este că aceste surse să fie folosite eficient, iar lectura, nu are importanță care este suportul, să fie orientată spre dezvoltare și cunoaștere.

Prezentă la lucrările conferinței, Victoria Nagy-Vajda, secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a spus că bazele lecturii în mintea unui cetățean pregătit pentru viață se pun de acasă, din primii ani de viață. Venitul la bibliotecă, spune secretarul, ajută la întărirea abilităților de comunicare și de socializare. Victoria Nagy-Vajda susține că astăzi este timpul ca lectura să fie adusă în stradă, să fie create săli de literatură în parc, astfel ca trecătorii să fie atrași de citit.

„Statisticile demonstrează că oamenii citesc tot mai puțin. Avem această obligativitate să introducem în obișnuința oamenilor ca să nu poată trăi fără lectură. Îi vom ajuta să se realizeze și ca persoane”, a spus Victoria Nagy-Vajda.

Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Programul Național „Lectura Central”.

Foto: IPN

Related Posts

Leave a Reply