Cultural Noutăți

Aproape 250 de biblioteci publice, majoritatea de la sate, au rămas în afara procesului de modernizare

Aproape 250 de biblioteci publice, majoritatea de la sate, au rămas în afara procesului de modernizare în cadrul programului Novateca, implementat de către IREX-Moldova. 

Modernizarea acestora urmează să implice eforturi comune ale agenților economici din localitate, autorităților locale interesate de dezvoltarea instituțiilor culturale din raza administrată. Potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, bibliotecile publice rămase înafara procesului de modernizare sunt în sate mici, cu populație de până la 500 de locuitori, unde bibliotecarii au o normă de jumătate de salariu, relatează IPN.

La 1 ianuarie, în Republica Moldova activau 1.334 de biblioteci publice teritoriale. Modernizarea acestora a început odată cu implementarea programului Novateca, în anul 2011. La acea etapă, procesul de modernizare a bibliotecilor a inclus 750 biblioteci publice, dar s-a ajuns la 1.088. În total, au fost modernizate două biblioteci publice naționale, două – municipale, zece – orășenești, 25 – raionale și 1.049 comunale și/sau sătești.

Modernizarea bibliotecilor înseamnă transformarea lor în centre comunitare active care oferă comunității acces la un spațiu public modern, dotat cu calculatoare conectate la internet, dar și servicii inovative de informare menite să îmbunătățească viața cetățenilor.

Programul Novateca este parte a inițiativei Global Libraries a Fundației Bill & Melinda Gates, care se concentrează pe facilitarea accesului populației la calculatoare, Internet și instruire prin intermediul bibliotecilor publice. Costul proiectului în Republica Moldova a fost de 15 mii de dolari.

Related Posts

Leave a Reply